Najveći pad plaća u turističkom sektoru. Plaće javnog sektora porasle za 7.8%

851
ovrhe ovrši ovršeni

Negativne posljedice koronakrize na svom džepu osjetili su zaposleni u uslužnim djelatnostima, i to ponajviše u turizmu, ugostiteljstvu i prijevozu. Prosječna plaća u turizmu i ugostiteljstvu realno je pala za 1,5 posto te iznosi 5263 kune. Prosječno primanje zaposlenih u prijevozu i skladištenju oslabilo je 0,9 posto, spustivši se ispod nacionalnog prosjeka.

U prvih osam mjeseci ove godine zadržan je trend rasta plaća unatoč koronakrizi koja je dovela do urušavanja gospodarske aktivnosti i dramatičnog pada BDP-a. Pozitivan predznak zasad održavaju državne i javne službe, ali sve je više privatnih poslodavaca prisiljeno rezati primanja zaposlenih.

Prema objavljenim statističkim podacima, prosječna neto plaća u Hrvatskoj za kolovoz iznosila je 6723 kune, što je u odnosu na lanjski kolovoz više za 3,1 posto. Dok usporedba na godišnjoj razini sugerira nastavak pozitivnog trenda, mjesečne promjene ukazuju na stagnaciju plaća. Nakon što je u srpnju u odnosu na lipanj prosječna plaća pala za 0,3 posto, u kolovozu je u odnosu na srpanj realno porasla tek 0,1 posto, i to zahvaljujući negativnoj inflaciji.

U prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje prosječna plaća porasla je za 290 kuna, odnosno 4,5 posto. Najveći utjecaj na održavanje relativno snažnog pozitivnog trenda imale su povišice za javne i državne službenike dogovorene u drugom dijelu prošle godine te dizanje minimalne plaće početkom ove godine.

Unatoč razornim posljedicama koronakrize na gospodarstvo, u većem dijelu privatnog sektora zasad je izostalo rezanje plaća, ponajprije zahvaljujući isplati državnih potpora za očuvanje radnih mjesta. Međutim da je jaz između državnog i privatnog sektora sve uočljiviji, ukazuju na to sezonski prilagođeni podaci Hrvatske narodne banke za kolovoz, prema kojima su plaće u javnom sektoru na godišnjoj razini porasle 7,8 posto, a u privatnom tek 0,8 posto.

Sudeći po rastu plaća od gotovo šest posto, koronakrizu u okviru privatnog sektora najbolje podnose banke i osiguravajuće kuće. Njihovi zaposlenici s prosječnom plaćom od 9398 kuna sada za gotovo 40 posto nadmašuju nacionalni prosjek.

S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije, pritisak na plaće očekuje se i u idućim mjesecima, pa bi do kraja godine moglo biti više gubitnika nego dobitnika.

Želiš sve najvažnije vijesti na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj Pregled dana svaki dan u 16.00.

Please wait...

Thank you for sign up!