Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Najveći ‘flop’ i ‘top’ gospodarstva u Hrvata. Austrijski stručnjaci našem turizmu prognoziraju radikalan preokret

HRVATSKA će u ovoj godini imati najveći pad gospodarske aktivnosti među tranzicijskim zemljama srednje i jugoistočne Europe, ali u idućoj godini može računati na najveću stopu gospodarskog rasta u tranzicijskoj regiji. Pokazuju to nove prognoze Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW), u kojima se daje pregled udara koronakrize na tranzicijska gospodarstva i šanse za oporavak.

Prema prognozama Bečkoga instituta, hrvatski će BDP u ovoj godini potonuti 9.4 posto, što je više nego i u jednoj drugoj tranzicijskoj zemlji. Donekle sličan pad, devet posto, u Beču prognoziraju samo još Crnoj Gori, dok će ponor u koji je koronakriza gurnula ostala tranzicijska gospodarstva ipak biti nešto manji.

Koronakriza je posebno teško pogodila zemlje koje ovise o turizmu  

Primjerice, u slučaju Slovenije, čije je gospodarstvo koronakriza također bacila na koljena, pad BDP-a u ovoj godini iznosit će, prognoziraju u Bečkom institutu, 6.7 posto, a u Mađarskoj 6.5 posto. Najmanju stopu pada BDP-a, samo dva posto, stručnjaci Bečkog instituta u ovoj godini prognoziraju samo Srbiji i Litvi.

Međutim, stvari bi se trebale radikalno preokrenuti u sljedećoj godini. Naime, s prognoziranom stopom rasta BDP-a od pet posto, Hrvatska bi trebala zauzeti sam vrh ljestvice tranzicijskih zemalja po brzini oporavka od korona udara. Istu stopu rasta u Beču prognoziraju i Crnoj Gori.

Ostale zemlje regije oporavljat će se nešto sporijom dinamikom od nas pa bi tako Slovenija i Srbija trebale ostvariti rast BDP-a od 4.5 posto, a Mađarska od tri posto. Najmanju stopu rasta gospodarske aktivnosti među zemljama srednje i jugoistočne Europe u 2021. godini trebala bi, prema tim prognozama, imati Bugarska, samo 1.7 posto.

Nastavak restrikcija znači silaznu putanju hrvatskog gospodarstva

Ako se restrikcije koje nosi „zaključavanje“ gospodarstva nastave u sljedećim mjesecima, a to je sada već sasvim izvjestan scenarij, onda je gotovo siguran nastavak kretanja tranzicijskih ekonomija silaznom putanjom, kažu u Bečkom institutu. Inače, tranzicijskoj regiji u cjelini u Beču zasad prognoziraju prosječan pad ekonomske aktivnosti od 4.5 posto u ovoj godini, upola manje nego u slučaju Hrvatske.

Oporavak u 2021. generirat će turizam

No, stručnjaci Bečkog instituta, izgleda, puno očekuju od sljedeće godine, u kojoj vide godinu početka oporavka od koronakrize. I dok tranzicijskoj regiji u cjelini prognoziraju rast BDP-a po prosječnoj stopi od 3.1 posto, Hrvatskoj navješćuju rast BDP-a od pet posto.

“Najuspješnije u 2021. bit će Hrvatska i Crna Gora”, kaže se u analizi Bečkog instituta. 

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Sourceindex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno