Utorak, 26 rujna, 2023

Najveći broj nezaposlenih od početka pandemije

Nakon vrlo loše godine, u kojoj su gotovo svi radili smanjenim kapacitetima, u 2021. smo ušli sa zabranama rada, uz veliku neizvjesnost kada bi one uopće mogle prestati, s obzirom na to da će cijepljenje, poznavajući sposobnosti hrvatske administracije, ići vrlo sporo, te da se pojavljuju novi sojevi virusa, na koje europske zemlje reagiraju još čvršćim mjerama.

Vlada mjerama za očuvanje radnih mjesta spašava sebe

Poduzetnici koji posluju u djelatnostima kojima je obustavljen rad, zapravo do sada nisu dobili nikakvu konkretniju pomoć. Doduše, postoje mjere za očuvanje radnih mjesta, kroz koje se radnicima isplaćuje 4000 kuna neto, ali to je praktički zamjena za naknadu za nezaposlene, koju bi Vlada i tako morala isplaćivati tim ljudima kada bi dobili otkaze.

Tako da tim mjerama Vlada zapravo spašava sebe, jer se nezaposlenost nije vratila na one razine od 300, 400 tisuća nezaposlenih, koje smo imali prilike gledati u prošlim krizama. No, ne znači da se to uskoro neće dogoditi, ako ne dođe do pravog otvaranja ekonomije.

Prvi puta od početka pandemije broj nezaposlenih preskočio 160 tisuća

Prema podacima s internetskih stranica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, nezaposlenost je prije tri dana premašila 160 tisuća – prvi puta od početka pandemije.

Na zadnji dan 2020. godine u evidenciji HZZ-a bilo je 159.774 nezaposlena, da bi se do danas ta brojka popela 161.638, što znači da je u prvom tjednu ove godine skoro 1800 ljudi prijavilo da su ostali bez posla.

S obzirom na to da je vrlo neizvjesno kada bi se cijela situacija mogla zaista normalizirati, a dobar dio poduzetnika je već ionako financijski iscrpljen prošle godine, postoji opasnost da, usprkos mjerama za očuvanje radnih mjesta, dođe do zatvaranja poduzeća, a time i snažnijeg vala nezaposlenosti.

Broj nezaposlenih od početka pandemija, usprkos mjerama, porastao za 26,5 tisuća

Na početku prvog lockdowna, u drugoj polovici ožujka, na HZZ-u je bilo oko 135 tisuća nezaposlenih, tako da je od tada, usprkos mjerama za očuvanje radnih mjesta, broj nezaposlenih do danas porastao za oko 26,5 tisuća.

Kada uzmemo u obzir da samo u ugostiteljstvu i povezanim djelatnostima, radi oko 100 tisuća ljudi, a oni su prvi na udaru jer trenutno ne rade, a tko zna kada će zaista i početi s radom, jasno je da bi broj nezaposlenih mogao narednih mjeseci značajno porasti.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno