Srijeda, 4 listopada, 2023

Najbolji savjeti za one koji planiraju putovati sve popularnijom aviokompanijom Ryanair

Izvrstan tekst Travel-advisor.eu sa savjetima u svezi prvog putovanja Ryanair aviokompanijom. Tekst prenosimo cijelosti.

Za Ryanair ste sigurno već čuli i znate da je najpoznatija niskotarifna zrakoplovna kompanija. Možda nikada niste koristili njegove usluge, pa će vam ovaj vodič biti jako koristan i saznat ćete sve bitne informacije.

Ryanair već godinama leti iz hrvatskih zračnih luka i okolnih zemalja, no pravi interes je zavladao kada je prošle godine ova niskotarifna kompanija došla u Zagreb i otvorila niz novih linija. Svako malo se najavljuju nove rute i normalno je da su ljubitelji putovanja pokazali interes. Međutim, mnogi su se prvi put susreli s njegovim pravilima, piše travel-advisor.eu.

Karte su jeftine, ali…

Cijena leta je zaista dosta niža od ostalih aviokompanija, no morate biti oprezni i svjesni činjenice da se dosta drugih stvari naplaćuje – od prtljage i odabira sjedala do obroka. Primjerice, ako sa sobom nosite samo ručnu prtljagu, ne želite birati sjedalo i ne planirate ništa jesti i piti u avionu, zaista ćete letjeti po onoj niskoj cijeni koju ova aviokompanija nudi. Međutim, sve ostalo ćete ipak morati platiti.

Savjetuje se da se sve dobro prouči prije prve kupovine jer je te nadoplate najbolje ugovoriti uz kupovinu same karte. Poslije postaju puno skuplje.

Sigurnost

Često se iskazuje zabrinutost oko sigurnosti zrakoplova ovog avioprijevoznika. Jedno je sigurno i neupitno – zrakoplovi Ryanaira su sigurni. Vjerujte da jesu jer postoje određeni propisni standardi koji su jako rigorozni u zračnom prometu i svaka kompanija ih mora zadovoljiti kako bi uopće mogla dobiti dozvolu za komercijalne letove (AOC).

AOC nije dozvola koju jednom dobijete i nikada ju više ne možete izgubiti. Naprotiv, u slučaju da dođe do utvrđenih nepravilnosti i većih propusta koji već jesu ili bi mogli utjecati na sigurnost prometa, kompaniji će se ova dozvola oduzeti te će im se zabraniti letenje. Niti jedna kompanija to ne želi dozvoliti jer tako dovode u pitanje svoje poslovanje, tako da se oko sigurnosti zrakoplova ne trebate brinuti.

Kako se Ryanairu isplate tako jeftine cijene?

Ryanair ima posebnu politiku cijena koje se drži već godinama. Važno je naglasiti kako karte od 10 eura nisu dostupne svugdje i uvijek. Ako govorimo o normalnim okolnostima, a ne o vremenu pandemije, povoljne karte kupit ćete više od mjesec dana prije samog putovanja. Porast cijena ovisi o popunjenosti zrakoplova na određenom letu.

Primjerice:

  • Kompanija ima 189 sjedala koje dijeli u prodajnim klasama od A do J.
  • U slučaju da je J klasa prva dostupna, cijena karte iznosit će 10 eura za npr. 20 sjedala na određenom letu, u I klasi karta iznosi 29 eura za 20 sjedala na letu, u H klasi prodaju 20 karata po 39 eura…
  • U trenutku kada je zrakoplov već dobro popunjen, dostupne su samo više klase (npr. A, B i C klasa) i tada ćete kartu moći kupiti za iznos koji je često veći i od 100 eura.

Kompanija se može pohvaliti kako vrlo dobro analizira, odnosno prati prodaju. Primjerice, tri tjedna prije leta kompanija nije zadovoljna prodajom karata iz najskuplje klase (A klasa) pa će u prodaju pustiti određeni broj sjedala u D klasi koja je znatno jeftinija. Tako će pokušati popuniti cijeli zrakoplov na određenom letu. To kompanija trenutno radi jer se nalazimo u pandemiji te dinamika bookinga nije ista kao prije.

Ryanair vrlo često nudi akcije: npr. povratne karte od 9,99 eura, dvije karte za jednu i slično. To radi kako bi se dodatno besplatno oglašavali na tržištu. Puno ljudi dijeli informacije o povoljnim cijenama karata, a tako kompanija dolazi do velikog broja ljudi, potencijalnih putnika i promovira svoje linije.

Znači, može se zaključiti kako Ryanair ne prodaje samo povoljne karte, nego i one dosta skuplje. To znači da na određenom letu značajno profitiraju.

Check-in – prijava na let?

Kao i kod drugih avioprijevoznika možete ga obaviti u zračnoj luci. Međutim, to ćete morati dodatno platiti. Na službenoj stranici Ryanaira piše kako putnici koji se na let nisu prijavili online to moraju učini na šalteru u zračnoj luci, a to će vas koštati dodatnih 55 eura. Ako ste se na let prijavili online, uvjet je da morate ili isprintati boarding pass ili ga imati u digitalnom obliku na svom mobilnom uređaju. Ako boarding pass nemate ni u jednom ni u drugom obliku, morat ćete ga isprintati na šalteru u zračnoj luci, no to će vam naplatiti 20 eura po putniku.

Kako check-in obaviti online?

Ako check-in želite obaviti online, morate znati da postoje dvije opcije ovisno o tipu karte koju ste kupili:

  1. 60 dana prije dana leta
  2. 24 sata prije leta

Ako ste prilikom kupnje karte platili dodatni iznos za određeno sjedalo u zrakoplovu ili ako ste odabrali opciju Flexi Plus, na let se možete prijaviti 60 dana prije putovanja. Ako imate povratnu kartu, obvezno obratite pozornost na to da oba leta moraju biti unutar spomenutih 60 dana. Prilikom prijave možete odabrati i sjedalo, a to vam je u tom slučaju besplatno jer ste već platili tu opciju.

Ako ste prilikom kupnje karte odabrali opciju bez nadoplate za određeno sjedalo, online prijava na let moguća je od 24 do 2 sata prije polaska zrakoplova. Ako se radi o ovoj opciji, sustav će vam sam dodijeliti sjedalo u avionu i nemate opciju njegova odabira. To zapamtite ako putujete s nekime i želite sjediti jedno do drugog. Vrlo je bitno znati da se online check-in zatvara dva sata prije leta te tada više neće moći obaviti prijavu tim putem. Prijavu na let ćete u tom slučaju moći obaviti samo u zračnoj luci. Međutim, to će vas koštati još dodatna 72 eura (50 eura prijava na let + 22 eura printanje boarding passa).

Koliko ćete platiti odabir sjedala i prijavu 60 dana prije leta?

Kada odaberete najpovoljniji tip karte, no želite platiti za određeno sjedalo, morat ćete izdvojiti iznos od 4 do 20 eura po letu. Četiri eura košta sjedalo u stražnjem dijelu zrakoplova, a 20 eura ono u prvom redu.

Prtljaga

Kada odaberete najpovoljniju opciju na webu Ryanaira, sa sobom možete ponijeti samo mali komad ručne prtljage koju morate smjestiti ispod sjedala ispred sebe. Samo je takva prtljaga uključena u cijenu karte. Zato Ryanair nudi dodatnu prtljagu, ali i to se dodatno naplaćuje.

Ta torba mora stati ispod sjedala (ruksak, torbica, torba za laptop i slično), a dimenzije trebaju biti 40x20x25. Samo nju možete ponijeti besplatno s vama u avion. Ako ipak želite uzeti dodatni komad ručne prtljage morat ćete platiti dodatnih 18 eura.

To znači da imate pravo na manju torbu koja se već nalazi u cijeni karte, a ako platite dodatnih 18 eura sa sobom u kabinu možete uzeti još jednu torbu dimenzija 55x40x20cm. Ona smije biti težine do 10 kilograma te ćete ju morati spremiti u spremnik za prtljagu iznad svog sjedala.

Također, postoji i nadoplata za predanu prtljagu. Ako platite dodatna 24 eura moći ćete predati jedan kofer dimenzija 55x40x20, težine do 10 kg na šalteru u zračnoj luci (tipična ručna prtljaga). Za dodatnih 40 eura prilikom kupnje karte na šalteru u zračnoj luci možete predati veći kofer. Njegove dimenzije su 119x119x81 i smije težiti do 20 kilograma.

Što vrijedi za djecu?

Ako putujete s djetetom mlađim od 12 godina i želite da sjedi pored vas, morate rezervirati sjedalo. Kod Ryanaira je nadoplata za sjedalo obvezna, čak i ako putujete s djetetom. To bi značilo da barem jedan roditelj za svoje sjedalo mora platiti između 4 i 6 eura po letu, a zatim ćete moći odabrati sjedalo za dijete pored vas besplatno. Međutim, tada ćete sjediti u stražnjem dijelu aviona (od reda 18 do reda 33).

Infanti je naziv koji se u zračnom prometu koristi za djecu do navršene dvije godine i nose oznaku INF. Na svim letovima Ryanaira cijena karte za dijete do dvije godine iznosi 25 eura. Ako ste prilikom kupnje karte odabrali najpovoljniju opciju i putujete s bebom, morat ćete odabrati sjedalo za sebe. Dijete će vam biti u krilu te neće imati svoje sjedalo. Ryanair će vam prilikom kupnje karte na mapi prikazati koja sjedala možete odabrati ako putujete s bebom. To su ona sjedala do prozora i u točno određenim redovima. Dostupna su samo ta mjesta jer samo određena sjedala u avionu imaju duple maske za slučaj nužde. Iako ste bili primorani odabrati to sjedalo, i njega ćete dodatno naplatiti od 4 do 7 eura.

Može li se mijenjati datum?

Može, no to je vrlo skupo. Tu opciju možete iskoristiti samo ako ste zakasnili na let, odnosno u razdoblju od 40 minuta prije polijetanja te jedan sat nakon polijetanja vašeg originalnog leta. Tada se trebate javiti na šalter prodaje u zračnoj luci i promijeniti kartu na sljedeći let, no to će vas koštati 100 eura. Često ispadne povoljnije kupiti novu kartu na istoj liniji za sljedeći dan, nego plaćati promjenu.

Kako naknadno dodati prtljagu?

Dodatni komad ručne prtljage možete nadoplatiti online prije putovanja za 18 eura ili u zračnoj luci na dan leta. Međutim, tada će iznos biti gotovo dva puta veći. Ako vam je dodatna prtljaga potrebna, preporučuje se da to učinite online prije leta. Nikako u zračnoj luci jer ćete morati platiti puno više.

Koliko su strogi s provjerama u zračnim lukama?

U zračnim lukama u kojima Ryanair ima svoje predstavnike oni imaju fiksni i varijabilni dio plaće. Ovaj varijabilni dio ovisi o postotku dodatno naplaćenih prtljaga/usluga. To znači da je predstavniku zaista u interesu da vi platite svoju prtljagu u zračnoj luci. Zbog toga nisu dopuštena ni odstupanja po pitanju dimenzija torbi ni po pitanju maksimalno dopuštene kilaže.

Postoji li naknada za kašnjenje i otkazivanje leta?

Naknada postoji. Uredba EK 261/2004 podrazumijeva i niskotarifne avioprijevoznike tako da su i oni dužni isplatiti određenu naknadu svakom putniku u slučaju višesatnog kašnjenja ili otkazivanja leta. Međutim, Ryanair ovdje igra mudro. Ako nisu zadovoljni bookingom, uglavnom otkazuju letove mjesec ili više dana unaprijed. Budite svjesni da pravo na naknadu imate i ako vam je uskraćen ukrcaj zbog “overbookinga”. Tu je bitno da budete dosta uporni kako biste došli do pravde.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno