Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Najave su obećavajuće, poručuju iz Udruženja marina

Prošle je godine u hrvatskim marinama ostvaren prihod od oko 812 milijuna kuna, što je za 11 posto manje nego 2019. godine, ali je u godini pandemije to zuzetno dobar rezultat, ocijeno je predsjednik Udruženja marina Hrvatske gospodarske komore Sean Lisjak.

Vjerujem da će ova godina biti daleko bolja nego prošla, rekao je Lisjak na sjednici Udruženja marina HGK.

Lisjak je naveo da je 2019. godina bila jedna od najboljih među zadnjih deset godina u nautičkom turizmu odnosno marinama, a te je godine ostvaren prihod od oko 918 milijuna kuna, piše privredni.hr.

Poslovanje u prošloj godini obilježila je pandemija COVID-19, a Lisjak je kazao kako su smatrali da je boravak na plovilu pogodan i omogućava određenu osamu te nisu pogriješili. Lanjski je prihod nautike od oko 812 milijuna kuna, ili 11 posto manje na godišnjoj razini, ocijenio izuetno dobrim s obzirom na pandemiju tijekom koje su neki oblici turizma imali znatno lošije rezultate.

Po Lisjakovim riječima, sjevernojadranske marine lani su poslovale bolje što se tiče stalnog veza i klijenata, ali su podbacile u smislu tranzitnih plovila, dok su marine u južom dijelu Jadrana imale dosta tranzitnih plovila.

U marinama su se provodile sve preventivne mjere, a ove je godine osigurano 12 punktova za testiranje u marinama kako nautičari ne bi morali, prije povratka u matične zemlje, tražiti mjesto gdje će se testirati na koronavirus, istaknuo je.

Lisjak se osvrnuo i na neka akutalna pitanja u nautičkom turizmu, pri čemu je rekao kako je sada fokus na pripremi prijedloga izmjena i dopuna Zakona o pomorskom dobru, jer se traži način za produljenje koncesija marinama kojima će uskoro isteći koncesija.

Naime, marine kojima istekne koncesija moraju ići na novi javni natječaj, a Lisjak napominje kako postoji prostor da se na novi natječaj ne mora ići ili da se da prednost postojećem kocesionaru koji ispunjava svoje obveze.

Po njegovim riječima, investicije u marine su malo bile stale odnosno nije se previše investiralo u pojedine marine kao ranije. No, to neće narušiti postojeću kvalitetu te će se ulaganja nastaviti u idućim razdobljima, kazao je, dodajući i kako se održavanje uredno provodilo.

Direktor ACI-ja Kristijan Pavić na predstojeću sezonu gleda s optimizmom. Najave su obećavajuće, gosti dolaze, a rezultati ostvareni u prvoj polovici godine ukazuju da će sezona biti dobra, procjenjuje Pavić.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno