Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Najave bukinga u nautičkom sektoru daju optimizam

Hrvatskom se nautičkom turizmu prošle godine isplatilo otvaranje granica u svibnju. Ukupni prihod pao je za samo 11% – mnogo manje nego u nekim drugim djelatnostima.

Najmanje je bilo plovila u tranzitu, a djelatnosti čartera prihod se lani prepolovio, prenosi turizmoteka.hr. Najave ovogodišnjeg bukinga, naprotiv, prilično su optimistične.

– Sada nam je opet, standardno manji pad do 1. svibnja, nadamo se da nakon toga kreće udarna sezona. Brodovi su spremni, sve je spremno, booking je za sezonu jako dobar, tako da se nadamo da ćemo krenuti ozbiljno raditi, rekao je Marko Pereša, voditelj baze čartera u Marini Veruda u Puli.

Bez obzira na ohrabrujuće vijesti, u nautičkom su sektoru oprezni s očekivanjima od sezone koju će obilježiti uvođenje takozvanih covid putovnica.

– Mislim da možemo napraviti pritisak kao zemlja na naše klijente, to jest na njihove matične zemlje da se ipak tim ljudima koji imaju brodove, kod nas koriste brodove, koji koriste plovila da li za čarter ili vlastite potrebe, da se na neki način pojednostavi ta procedura dolaska i odlaska, rekao je Sean Lisjak, predsjednik Udruženja hrvatskih marina u HGK.

Iz istih razloga u 12 će jadranskih marina biti organizirani posebni punktovi za brze antigenske testove. Strahuju da bi dijelu klijenata problem moglo biti to što turističku pristojbu odsad mogu platiti isključivo online.

– Mi ćemo sugerirati da se vrati još neko vrijeme mogućnost plaćanje na licu mjesta. Kada čovjek mora fizički doći u lučku kapetaniju kupiti vinjetu za brod, ne vidimo razloga da se uz subvencionirane plaće pojedinih djelatnika koji su tamo radili izvrši naplata te boravišne pristojbe ili turističke pristojbe, dodao je Lisjak.

U Udruženju hrvatskih marina još uvijek čekaju da ih država oslobodi plaćanja koncesijske naknade, što bi im omogućilo anuliranje lanjskih gubitaka i redovito investiranje u kvalitetu usluge u marinama. Na novac iz europskih fondova, međutim, ne mogu računati dok se ta djelatnost ne kla sificira kao – turistička, na čemu već godinama inzistiraju.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno