Srijeda, 4 listopada, 2023

Nacionalni Sajam Pršuta, Sinj od 16.10 do 17.10.

Nacionalni Sajam Pršuta održava se 9. put u Sinju

Zbog velikog interesa za ovu tradicionalnu priredbu pripremamo se za 9. Nacionalni Sajam Pršuta. Sajam okuplja sve čimbenike pršutarske industrije. Uključujući uzgajivače svinja, proizvođače i distributere pršuta, Vladine i strukovne institucije, distributere i proizvođače opreme za mesnu industriju itd.

Sajam je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva poduzetništva i obrta, HGKa. Te pod pokroviteljstvom Županijske komore Split, u suorganizaciji Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja.

Proizvođači i posjetitelji se mogu informirati  o temama vezanim za problematiku proizvodnje i plasmana suhomesnatih proizvoda. Kao što je dalmatinski pršut, zaštita autohtonih proizvoda i oznaka kvalitete, uvođenje standarda, modeli udruživanja, tržištu, trendovima, mogućnostima kooperacije sa uzgajivačima svinja, tehnologiji proizvodnje i obrade pršuta, te programima poticaja i financiranja od strane vladinih  i drugih institucija itd.

Dalmatinski pršut može postati brend

Dalmatinski pršut može postati brend i postići uspjeh na tržištu Europske unije. Uspjet će jedino ako bude jedinstven po obliku i težini, vrhunskom ukusu, mirisu, konzistenciji, boji i mramoriranosti.

Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem Sinj promovira tradicionalni način proizvodnje suhomesnatih proizvoda u suradnji sa novim standardima. Zahvaljujući konstantnom angažmanu svih suradnika, proizvođača, institucija i struke sajam se održava petnaestu godinu zaredom.

Nacionalni Sajam Pršuta ove godine se održava u listopadu

Nacionalni Sajam pršuta se u gradu Sinju proteklih godina održavao u mjesecu ožujku ili travnju s oko 70 izlagača. Međunarodni karakter poprimio je zbog sudjelovanja izlagača s područja Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. U izložbenom dijelu izlaže se pršut, suhomesnati proizvodi, sir, vino i maslinovo ulje.  Osim grane izlažu se tradicionalni proizvodi koji se proizvode u ruralnom dijelu Dalmacije, Like, Slavonije i dalmatinskih otoka.

Na Sajmu se ove godine, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, očekuje sudjelovanje  proizvođača pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda s područja RH. Očekuje se sudjrelovanje predstavnika regionalne mesne industrije, udruga proizvođača, obiteljskih gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i proizvodnjom  pršuta i vodećih trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja.

Uz izlagački dio organiziran je i kulturno-umjetnički program

Osim izlagačkog dijela upriličit će se bogati kulturno-umjetnički program. U sklopu sajma planira se i organizacija stručnih- edukativnih panela. Na panelima bi se proizvođači i posjetitelji  mogli informirati o  temama  vezanim za problematiku proizvodnje, plasmana, zaštite i promocije tradicionalnih proizvoda. Saznali bi nešto i lo programima poticanja i financiranja od strane vladinih  i drugih institucija, a posebno putem natječaja namjenjenih ruralnom prostoru.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno