Home Uncategorized Nacionalna nagrada za ruralni turizam-prijave do 15.10.

Nacionalna nagrada za ruralni turizam-prijave do 15.10.

Zeleni

Nacionalna nagrada Suncokret ruralnog turizma održava se i ove godine.

Nacionalna nagrada iznimno je važna za poticanje daljnjeg razvoja ruralnog turizma. Turizam i agronomija pokretači su socijalnog i ekonomskog rasta i od iznimne važnosti za opstanak brojnih zajednica u svijetu. Tako je njihova sinergija ključna za razvoj i očuvanje radnih mjesta u teškim vremenima za gospodarstvo. Stoga su UN organizacije – Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetska turistička organizacija (UNWTO) potpisale Memorandum razumijevanja u cilju zajedničkog poticanja i razvoja ruralnog turizma.

Inicijator akcije Hrvatska Udruga za turizam i ruralni razvoj ‘Klub članova Selo’

U istom tjednu započela je osma nacionalna akcija Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2020.. Ona je ove godine dobila i engleski dodatak Sunflower Award i najavila međunarodni karakter projekta. Inicijator i organizator akcije Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj ‘Klub članova Selo’. Godinama se intenzivno i sustavno bavi poticanjem razvoja ruralnog turizma, podržavanjem i kreiranjem projekata u ruralnim prostorima, opstankom i razvojem hrvatskog sela.

– Nismo htjeli odustati ni u ovim izazovnim vremenima za gospodarstvo. Upravo sada, kada se suočavamo s globalnom krizom, turistička seljačka obiteljska gospodarstva i ruralno-turistički subjekti trebaju najveću podršku. Istakla je u svojoj izjavi Dijana Katica, predsjednica Udruge.

Prijave za nacionalnu nagradu Suncokret ruralnog turizma traju do 15. listopada.

Kandidate prijavljuju jedinice područne i lokalne samouprave, turističke zajednice i slične organizacije. Prijave se odvijaju zbog novonastale situacije isključivo putem web obrasca na internet stranici udruge. Prijave će se automatski objaviti na web-u s fotografijama i opisom projekta. Tako će prvi puta od ove godine uz stručnu komisiju, kandidate ocjenjivati i javnost.

Tko sve može biti kandidat akcije Nacionalna nagrada za ruralni turizam

– Kandidati u izboru mogu biti turistička seljačka gospodarstava, poduzetnici u ruralnom turizmu, projekti/nositelji pojedinih projekata. Odnosno sadržaja sukladno natječajnoj dokumentaciji i Pravilniku koji su također objavljeni na našoj web stranici. Novim uvjetima prilagodili smo i nazive kategorija. Ima ih sedam, a birat će se najbolja Turistička seljačka gospodarstva, Tradicijska (ruralna) domaćinstva, Tradicijska (ruralna) gastronomija, Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, Ruralno turistički projekti, projekti – nositelji zaštićenih i marketinških oznaka i Vinski turizam. Vinski turizam koji će se i ove godine dodijeliti pod pokroviteljstvom Europske kulturne rute Iter Vitis – pojašnjava Katica.