Četvrtak, 21 rujna, 2023

Na otoku Hvaru planira se gradnja marine vrijedne pola milijarde kuna

Premda je prije nekoliko godina u Sućurju na Hvaru bilo otvorenih negodovanja i na samu pomisao da će se u njihovu mjestu graditi velika marina, ponajprije zbog bojazni za sudbinu obližnjega kupališta, sada je ipak s odobravanjem prihvaćena vijest da je Ministarstvo mora objavilo namjeru davanja koncesije radi izgradnje toga nautičkog objekta s planiranih 250 vezova.

Kako doznajemo, natječajnom dokumentacijom predviđeno je da država dodijeli izabranom partneru pravo upravljanja pomorskim dobrom na 30 godina. Riječ je o nešto više od 100 tisuća četvornih metara morskog i kopnenog prostora, a vrijednost koncesije tijekom cjelokupnog trajanja procjenjuje se na gotovo pola milijarde kuna, piše slobodnadalmacija.hr.

Potencijalni investitor (i) svoje će ponude trebati dostaviti do 18. lipnja u zagrebačko sjedište resorne administracije.

– Realizacijom tog projekta na kojem radimo više godina, u Sućurju će se izgraditi marina koja će po veličini biti među 20 vodećih na našem dijelu Jadrana. Da bismo došli do ove faze, trebali smo izraditi urbanistički plan uređenja, upisati u “pomorsko dobro” te ishoditi sve potrebne potvrde nadležnih ministarstava, ali nije nam žao jer će nam luka nautičkog turizma donijeti napredak i oživit će istočni dio otoka u cjelini – govori Ivan Slavić, načelnik općine Sućuraj.

Međutim, na tom dijelu škoja doznajemo da je riječ o ponovljenom natječaju za istu buduću marinu, prvotno raspisanom 2018. godine, jer je Vlada tada koncesiju dodijelila češkoj tvrtki “MFA Invest” iz Brna, ali je postupak nakon toga poništen budući da inozemni potencijalni ulagač nije osigurao bankovno jamstvo u iznosu od jedan posto ukupne vrijednosti projekta.

Sada počinje ponovna procedura na inicijativu čeških i slovačkih investitora, i to spomenute kompanije i tvrtke “Marina Sućuraj”, koju je lani osnovao nekretninski “Sitno Holding Real Estate” iz Bratislave, u vlasništvu poduzetnika Ludovita Černaka, zamjenika slovačkog premijera i ministra gospodarstva u dva mandata tijekom devedesetih godina sada već prošlog stoljeća, te svojedobnog predsjednika desničarske Slovačke narodne stranke, čiji je član i kasniji predsjednik te države Ivan Gašparovič. Prije 17 godina postao je vlasnik nogometnog kluba “Slovan” iz slovačke metropole, koji je tada bio u dubokoj financijskoj i rezultatskoj krizi, a nakon što je “oporavljen” pod vodstvom članova Černakove obitelji, pet godina poslije prodan je poduzetniku Ivanu Krotniku.

Potencijalni inozemni ulagač na hrvatskim je otocima trenutačno znatno poznatiji po lanjskoj kupnji dotadašnjeg općinskog zemljišta od 77 tisuća kvadrata kod Lukorana na Ugljanu za nešto manje od 20 milijuna kuna. Premda taj posao nije prošao bez “repova” i prozivanja lokalnih oporbenjaka za (pre)jeftino prodavanje javnih parcela, predstavnica Černakove kompanije nakon potpisivanja ugovora s Općinom Preko najavila je da će za četiri godine izgraditi naselje s 220 vila, dva privezišta sa 150 vezova i hotel s 500 kreveta, ukupne vrijednosti čak 150 milijuna eura.

Što se tiče projekta u Sućurju, ako u konačnici upravo spomenuti investitori dobiju koncesiju, početni iznos stalnog dijela naknade bit će im dvije kune po četvornome metru zauzetog pomorskog dobra. No, iznos stalnog dijela koncesijske naknade nakon desete godine poslovanja će se povećavati svakih pet godina za 50 lipa po kvadratu zauzetog prostora na moru i kopnu, a minimalni promjenjivi dio naknade bit će im dva posto prihoda ostvarenog na području za koje će im biti povjereno upravljanje.

– Vjerujem da je riječ o ozbiljnim investitorima i da su oni već odavno obavili sve potrebne kalkulacije vezane uz posao u koji ulaze, a što se tiče benefita za našu općinu, u prvom redu tu očekujemo nova zapošljavanja. U marini će raditi od 12 do 15 stalno zaposlenih radnika te još desetak sezonaca, ali svakako računamo na popratne sadržaje i djelatnosti koje će biti neophodne prilikom eksploatacije marine – kazao je načelnik Slavić.

No, Sućurani, kako dodaje naš sugovornik, s realizacijom novog sadržaja očekuju i dulju turistiičku sezonu, jer već sada imaju dosta brodova koji plove Hvarskim i Neretvanskim kanalom, a kada na svojoj pomorskoj ruti budu imali ucrtanu atraktivnu luku, broj nautičara će zasigurno rasti.

Izgradit će se i prva kopneno-pomorska benzinska postaja na tom dijelu otoka, jačat će i privatna inicijativa po okolnim uvalama, tako da bi turisti po danu mogli uživati u ljepotama jedinstvenog krajolika i dobroj gastroponudi svojih domaćina, a večeri i noći provoditi u sigurnoj luci najistočnijeg hvarskog mjesta.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno