Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Na misu da, ali u restoran ne. Capak više zabrinut za duhovni mir Hrvata nego za onaj socijalni

Donose se dvije odluke, jedno je produljenje mjera uz neke izmjene. Na Badnjak i Božić će se mise održavati prema posebnim uputama HZJZ-a, s jednim vjernikom na 7 kvadrata crkve umjesto 25 osoba bez obzira na veličinu crkve. Na pitanje novinara zašto se ne dozvoli isto i ugostiteljima, Capak zapravo nije imao odgovor. Dapače, rekao je kako je na takvo pitanje odgovor nemoguć.

Zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Ne odnosi se na nužne djelatnosti i opskrbu, dnevne migracije, zaštitarske službe, dostavu lijekova, novinare, pacijente koji zahtijevaju medicinsku svrha, putovanje s posla i na posao ako je to neophodno i ne može se obavljati od kuće, nužne osobe koje sprječavaju širenje covida-19 i diplomatsko osoblje. 

Treba posjedovati ili valjanu iskaznicu kojom se dokazuje nešto od gorenavedenog ili važeću propusnicu. Stožer donose županijski stožeri prema prebivalištu osobe, a za iznimne slučajeve odlučuje Ravnateljstvo civilne zaštite. Zabrana kretanja ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. 

Zabrana napuštanja županije u kojoj je prebivalište kreće od 23. prosinca. “CIlj ovih mjera je da brojevi ne buknu nakon Božića i Nove godine”; rekao je Božinović. Zabrana traje do 8. siječnja 2020. godine. “Ovo nije uvođenje propusnica, ovo je zabrana kretanja. Propusnice se izdaju samo u iznimnim slučajevima, kad je to neophodno. Poruka je da se svi suzdrže putovanja, posjeta i kontakata za blagdane kako bi se moglo poželjeti dobre želje za neke sljedeće blagdane”, poručuju iz Stožera.

Izdavanje propusnica zaposlenicima tvrtki

“Bitno bi se trebala, u razgovorima s HGK-om i HOK-om, da se smanji radna aktivnost. Ionako u ovo doba godine nije jako visoka, ali postoje iznimke, zato i postoji mogućnost propusnica za iznimne slučajeve. Radi se o dva tjedna za koje apeliramo na sve da se suzdrže i putovanja i okupljanja i druženja”; govori Božinović. Tvrtke za zaposlenike koji ne mogu raditi kod kuće tražit će propusnice od Stožera.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno