Subota, 25 ožujka, 2023

Na kruzerima sve veća stopa novozaraženih. Zabilježeno oko 5000 zaraženih u posljednja dva tjedna

U SAD-zdravstvene vlasti prošli tjedan pozvale su na izbjegavanje kružnih putovanja , a s obzirom na novi val COVID-19 i njegove Omikron varijante. Zanimljivo je da se putovanje kruzerima ne preporučuje ni cijepljenim osobama. U posljednja dva tjedna zabilježeno je oko 5.000 zaraženih koji su plovili kruzerima, piše Turizmoteka.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), je poručio da je važno da putnici koji imaju veći rizik od obolijevanja od ozbiljnih bolesti COVID-19 izbjegavaju putovanja na kruzerima, uključujući i riječna, diljem svijeta, “bez obzira na status cijepljenja”.

Virus se “lako širi između ljudi u zatvorenim prostorima na brodovima, a šansa za zarazu COVID-19 na kruzerima je vrlo visoka, čak i ako ste potpuno cijepljeni i primili dozu cjepiva”, detaljno je navedeno u upozorenju. CDC-a.

Brzo je stigla i reakcija iz  udruge  kruzerski tvrtki (Cruise Lines International Association):

“Odluka CDC-a da podigne razinu putovanja za krstarenja posebno je zbunjujuća s obzirom na to da slučajevi identificirani na kruzerima dosljedno čine vrlo tanku manjinu ukupne populacije na brodu – daleko manje nego na kopnu – a većina tih slučajeva je asimptomatski ili blage prirode, ne opterećujući ili ne opterećujući medicinske resurse na brodu ili na kopnu.

Nitko  ne može biti imun na ovaj virus – međutim krstarenje pruža jednu od najviših razina dokazanog ublažavanja virusa. Brodovi za krstarenje nude visoko kontrolirano okruženje sa znanstveno potkrijepljenim mjerama, poznatim razinama testiranja i cijepljenja daleko iznad drugih mjesta ili načina prijevoza i putovanja, te znatno nižim stopama incidencije od kopnenih.”

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno