Srijeda, 29 ožujka, 2023

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održan je Okrugli stol o obrazovanju, zapošljavanju i tržištu rada u turizmu Hrvatske

U četvrtak, 2.12.2021. godine na Ekonomskom fakultetu – Zagreb održan je Okrugli stol o obrazovanju, zapošljavanju i tržištu rada u turizmu Hrvatske kojeg su zajednički organizirali Ekonomski fakultet i Srednja škola Zabok. Održani Okrugli stol dio je projektnih aktivnosti na projektu ReCeZa – Regionalni centar Zabok, koji bi do prosinca 2023. godine trebao rezultirati uspostavom novog Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok, koji će stati uz bok ostalih pet centara kompetentnosti u Osijeku, Puli, Opatiji, Splitu i Dubrovniku. 

Na skupu se okupilo stotinjak sudionika koji su imali priliku vidjeti rezultate zanimljivog istraživanja kojeg su proveli istraživači s Katedre za turizam Ekonomskog fakulteta – Zagreb prof. dr. sc. Oliver Kesar, izv. prof. dr. sc. Danijela Ferjanić Hodak i Ema Roginić, mag. oec. U prvom dijelu Okruglog stola rezultate provedenog istraživanja iznijele su izv. prof. dr. sc. Danijela Ferjanić Hodak i Ema Roginić, mag. oec. Riječ je o znanstvenom istraživanju u kojem je sudjelovalo preko stotinu profesora strukovnih predmeta na turističkim programima srednjih ugostiteljsko-turističkih škola iz svih krajeva Hrvatske, a čiji su nalazi prikazani u tri segmenta. U prvom segmentu prikazani su stavovi nastavnika o trenutno važećim 4-godišnjim turističkim programima čiji se kurikulumi nažalost nisu mijenjali još od daleke 1998. godine. Programe su nastavnici ocijenili uglavnom ili potpuno neusklađenima sa suvremenim potrebama tržišta rada u turizmu, a u smislu inovacija programa, smatraju da bi uvođenje specijalizacije prema specifičnim oblicima turizma i prema poslovnim funkcijama dalo najbolje rezultate.

U provedenom istraživanju profesori su naglasili važnost uspostave kvalitetne komunikacije s poslodavcima u turizmu i gostujućih predavača iz struke. Zanimljivo je istaknuti da više od polovice profesora ne vidi mogućnost osobnog utjecaja na uvođenje promjena u programima te da se u dosadašnjim kurikulumima vrlo malo fokus stavljao na budućnost.

U drugom dijelu skupa održana je panel rasprava na temu regulacije tržišta rada u turizmu sa čak 13 panelista koji su se ovom skupu pridružili iz različitih turističkih branši.

Po završetku ove panel rasprave iskristalizirala su se tri strateška cilja kojima svi dionici u turizmu trebaju težiti kako bi se zaustavio odljev kvalitetne radne snage iz turizma, sustava koji generira svaku pet kunu hrvatskog BDP-a. Prvi cilj je urediti odnose na tržištu rada kako bi oni bili poticajni za sve dionike u turizmu i kako bi se postigla održivost kontingenta kompetentne radne snage. Drugi cilj je iskorijeniti amaterizam davanjem prednosti profesionalizmu i formalnim znanjima na svim razinama i u svim segmentima poslovanja u turizmu, dok je treći cilj sinergijskim djelovanjem svih uključenih dionika učiniti radna mjesta u turizmu atraktivnijim i respektabilnijim profesijama u hrvatskom društvu.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno