Petak, 22 rujna, 2023

Mrduja – spektakl bijelih jedara i u koroni plovi svojom rutom

Mrduja je pravi Festival brodica. Prešlo je odavno iz pukog natjecanja u mnogo više; zaštitni znak nautičara i tradicionalno okupljanje svih ljubitelja bijelih jedara. Sutra, 3. listopada, u 11 sati raketa će obilježiti početak još jednog morskog spektakla. Od Splitske luke pa sve do iza Sustipana proteže se startna linija, duga više od jedne milje.

U vrijeme korone posjetitelja će možda biti nešto manje, no zasigurno će vizura prema otočiću Mrduji ponovno ostavljati bez daha. Jedrilice će potegnuti dugih 22 nautičke milje, a nadamo se da će ih doći ispratiti zavidan broj posjetitelja.

Mrduja je otočić u Splitskim vratima, između Brača i Šolte. Najbliže naselje je Milna na Braču, oko 1 kilometar istočno.

Mjesni je naziv Mrduja, a Komižani i Hvarani je zovu Marduja.

Za nju je vezana i šaljiva legenda o svađi Bračana i Šoltana: Bračani i Šoltani su se svađali čija je Mrduja, pa su je i jedni i drugi vezali konopom i potezali na svoju stranu.

Po uzoru na tu legendu, po prvi puta je 9. kolovoza 2008. godine održano natjecanje pod imenom “Potezanje Mrduje” između posade Milne (Brač) i posade Stomorske (Šolta).

Mrduja plovi od 1927. godine

Oploviti oko Mrduje tradicija je koja traje 93 godine, i svoj niz prekinila je samo u vrijeme drugog svjetskog rata. Zbog novih mjera i pravila u svezi epidemiološke situacije, ova regata bit će organizirana pod drugačijim uvjetima. Neće biti masovnog okupljanja, prijave su se obavljale online, a dodjela nagrada i pokala izostat će.

Svi želimo ostati odgovorni, stoga je odluka Uprave kluba Labud da okupljanja u gore spomenutom smislu jednostavno nema.

Mrdujaši doskočili epidemiološkim mjerama

No, sreća živimo u stolje napredne tehnologije. Stoga će svi zainteresirani moći regatu pratiti putem svojih pametnih telefona, i aplikacije KWINDO..posada će upisati u aplikaciju svoju rutu i svi će moći njihov put pratiti online.

89. Mrdujska regata ove godine, u suradnji s Viškom regatom i Komiškom, omogućila je svim jedriličarima mogućnost da baš oni podignu prijelazni pokal LUKŠA CICARELLI KUP.

Ako i ne stignete pratiti mrdujsku, za samo dva tjedna možete uživati u Viškoj..zdravi bili i gledali!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno