Utorak, 21 ožujka, 2023

Može li opatijska privreda izdržati turističku pustoš u gradu? ‘Već smo na rubu propasti…’

Izvor/Preuzeto: Novilist.hr

Skidanjem PDV-a, recimo na 10 posto, mislim da niti jedan poduzetnik ne bi zatvorio jer bi mu to bio poticaj. Omogućilo bi mu da izdrži i da dok se posao vrati nekako pokrije gubitke. To je jedini mogući način da se ugostiteljsko-turistička branša izvuče iz krize – smatra hotelijer i ugostitelj Zoran Maržić

OPATIJA  Opatija je opustjela, turista u gradu sve je manje, a život na ulice najviše unesu učenici srednjih opatijskih škola. Ne pomaže gradu pod Učkom više ni još uvijek predivno i toplo sunčano vrijeme, ni sve one prirodne ljepote koje »skriva« u ovo kasno ljetno doba. Turizam »diše na škrge«, stanje je na rubu katastrofe, terase su prazne, na kupalištu tek pokoji Opatijac »treće životne dobi«. Pribojavaju se mnogi zatvaranja kompletne privrede, trgovina, restorana, hotela – lančane reakcije koja će krenuti ne bude li konkretnijih pomoći države i jedinica lokalne samouprave.

Može li Opatija »prezimiti« i hoće li držati vlastite objekte otvorenima ili će opatijska privreda završiti u »lockdownu«? – pitanja su koja smo postavili opatijskim poduzetnicima i obrtnicima. Da je situacija već sada ozbiljna i teška, kazao je hotelijer i ugostitelj Zoran Maržić, vlasnik hotela Bevanda i koncesionar kupališta Lido.

Pokušati nemoguće

– Teško je biti Nostradamus, ali kako sada stoje stvari, mogla bi to biti katastrofa. Ipak, mi ćemo bez obzira na sve, baš kao i u lockdownu proteklog proljeća, ostati otvoreni. Neću zatvarati ni hotel Bevandu ni Lido. Pokušat ćemo i nemoguće. Za sada još uvijek donekle uspijevamo, ali ide sve teže i teže, vidi se kontinuirani pad. Kako izaći iz ovoga?

Mislim da je PDV nevjerojatno ogroman i nemoguć, smatram da ga treba skinuti da budemo konkurentni svima. S takvim jednim potezom skidanja PDV-a recimo na 10 posto, mislim da niti jedan poduzetnik ne bi zatvorio jer bi mu to bio poticaj.Omogućilo bi mu da izdrži i da kada se posao vrati nekako pokrije gubitke. To je jedini mogući način da se ugostiteljsko-turistička branša izvuče iz krize. To bi se trebalo poduzeti odmah, sa sutrašnjim danom, da se ne dogodi najgore. To govorim sa stajališta nas koji prijavljujemo sve prihode.

Prosvjed »5 do 12« podržali su samo oni koji prijavljuju cijeli prihod. Znači, smanjenje PDV-a dalo bi poticaj, nadu i vjeru da će tamo na proljeće sljedeće godine biti bolje. Sve ostalo vodi k zatvaranju objekata – rekao je Maržić.

– Nećemo zatvoriti ove zime, morat ćemo zaključati za sva vremena. Bolje smo radili u siječnju ranijih godina nego u kolovozu ove godine – riječi su jednog djelatnika opatijskog obrta za taksi prijevoz koji je želio ostati anoniman. Njegov kolega, taksist Miroslav Dobrnjac, potvrdio je da Opatija sigurno čeka teška zima.

Sezona je bila loša

Opatijski trgovac Mauricio Počekaj, vlasnik trgovine Mac Sport i Comma, kaže sumnja da će raditi ovu zimu. Kaže da si previše lažemo da je turistička sezona bila dobra.

– Riječ »dobra« kada opisujemo turističku sezonu u našem slučaju podrazumijeva da je sezona bila bolja od očekivane. Međutim, trebalo bi poslušati Dalića koji je rekao da je »dobro« najveći neprijatelj svakog izbornika. Bila je loša, odnosno tamo do 15. kolovoza relativno dobra. Sve do trenutka do kada nije pokrenuta medijska hajka na Hrvatsku, kada su nas zemlje iz okruženja stavile na »crvenu listu«.

Sada ulazimo u period jesen-zima koji je inače ne produktivan u odnosu na sezonu koja je nama jedini produktivni dio godine pa je teško očekivati da ćemo moći prezimiti. Mislim da će se ova situacija s koronom iskoristiti u sve moguće svrhe, a najmanje u medicinske. Očekujem da bi se mogao dogoditi i mini ekonomski rat među državama u okruženju – to se već i događa. Mi ćemo opet u svemu biti kolateralne žrtve. Većina banaka nije dala moratorije na kredite, tako da će prije svega mali privrednici biti na toj vjetrometini – rekao je Počekaj. Opatija

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno