Četvrtak, 21 rujna, 2023

Možda bi novi priručnik održivog turizma trebao biti na popisu ”redovne lektire” turističkih organizacija

Europska komisija za putovanja (ETC) objavila je novi Priručnik o poticanju održivih turističkih praksi. Radi se o vodiču koji objašnjava kako nacionalne i lokalne turističke organizacije mogu potaknuti dionike turizma na svakoj razini da ugrade održive turističke prakse u njihove svakodnevne operacije.

Naglasak je stavljen na usvajanje praksi koje smanjuju negativan utjecaj pandemije koronavirusa na turizam i putovanje. U priručniku se tako nalaze studije i slučajevi entiteta i odredišta iz cijeloga svijeta, a koji su već uspješno stvorili ekonomski, društveno i ekološki održive turističke prakse.

Dvadeset studija slučaja uključenih u priručnik ističu načine na koje europske i druge svjetske destinacije ugrađuju održive pristupe u svoj sektor putovanja i turizma, zajedno s ključnim zaključcima za nacionalne turističke organizacije i organizacije za upravljanje destinacijama.

U priručniku na 134 stranice svoje mjesto je našao i Grad Dubrovnik, koji je u protekle četiri godine, zajedno s Međunarodnom udrugom industrije kružnih putovanja (CLIA) i Globalnim vijećem za održivi turizam (GSTC), radio na razvoju održivog i suradničkog pristupa izazovima upravljanja posjetiteljima.

Tu je i Klaster Lika Destination koji je između ostaloga radio na sustavu kvalitete proizvoda lokalne i tradicijske hrane, pića i suvenira pod zajedničkim nazivom Lika Qualitiy. Zahvaljujući tome brend Lika dobro je poznat na nacionalnoj razini, a u sustav je trenutno uključeno 57 proizvođača.

Europske nacionalne i lokalne turističke organizacije imaju važnu ulogu u okupljanju dionika kako bi razvili zajedničku viziju provedbe održivog turizma. Ova ih vizija potiče na suradnju s komercijalnim i akademskim partnerima, kao i udrugama iz javnog sektora i industrije kako bi se stekli vrijedni uvidi i identificirali načini koji će europskim posjetiteljima pomoći donijeti više odluka vezanih za okoliš i zajednicu prije i tijekom putovanja.

Priručnik također prepoznaje kako putničke i turističke organizacije, osobito mala i srednja poduzeća koja žele poduzeti mjere, često teško upravljaju složenim nizom shema, sustava praćenja, mehanizama financiranja, kampanja pa čak i opreme koji postoje u “prostoru” održivosti. Primjeri odgovornih praksi, zajedno s nizom praktičnih preporuka, predstavljeni su u priručniku, koji je sada dostupan za besplatno preuzimanje s web stranice ETC -a.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceUHPA

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno