Subota, 25 ožujka, 2023

Mon Perin ostvario dokapitalizaciju od 35,5 milijuna kuna

Ulagačima na Zagrebačkoj burzi u novoj godini na raspolaganju će biti još jedna turistička dionica. Burzovnu ponudu obogatit će kompanija Mon Perin iz istarskih Bala.

Mon Perin je osnovan 2005. s idejom ulaganja u lokalnu zajednicu, mlade i zapošljavanje lokalnog stanovništva. Riječ je o jedinstvenom modelu socijalnog poduzetništva koje danas okuplja oko 800 dioničara, Baljana i ‘prijatelja Bala’. Inicijativu je predvodio Plinio Cuccurin, bivši menadžer Adris grupe, a danas najveći dioničar Mon Perina.

Održivo poduzetništvo u slučaju Mon Perina i Bala znači da se cijeli projekt razvija po mjeri i potrebama lokalnih stanovnika. Zaposlenici i suvlasnici Mon Perina, kao i stanovnici Bala, kroz općinu sudjeluju u kreiranju, donošenju projekata i njihovoj realizaciji, a Mon Perin dijelom dobiti financira društvene aktivnosti u Balama podižući standard lokalnog stanovništva, piše Tportal.hr.

Glavna djelatnost Mon Perina je turizam. Okosnicu poslovanja čini moderni kamp s četiri zvjezdice te s prostranim i opremljenim parcelama za šatore i mobilne kućice. Tvrtka se bavi i komplementarnim uslugama, ugostiteljstvom, poslovanjem nekretninama i iznajmljivanjem plovila.

Mon Perin ima i difuzni hotel s luksuznim vilama te Paleo park, kombinaciju tematskog zabavnog vodenog parka i edukativno-istraživačkog poligona za popularizaciju arheološkog nalazišta i ‘baljanskih dinosaura‘.

Kompanija pored nekretnina posjeduje vrijednu financijsku imovinu. Riječ je o 216.590 redovnih dionica Adris grupe (2,25 posto vlasništva), a koje je u kapital unio Plinio Cuccurin kao najveći pojedinačni dioničar.

U rekordnoj pretpandemijskoj 2019. prihodi Mon Perina iznosili su 48,3 milijuna kuna, a čista dobit dosegnula je 11,4 milijuna kuna. Lani je pod utjecajem pandemije uknjižen gubitak od 3,8 milijuna kuna, a prihodi su potonuli 38 posto, na 29,1 milijun kuna.

Tijekom studenog uspješno je provedena dokapitalizacija vrijedna 35,5 milijuna kuna. Upisano je više od milijun novih dionica, slijedom čega se temeljni kapital nominalno povećava s 96 na 106,73 milijuna kuna.

Prikupljeni kapital u Mon Perinu namjeravaju iskoristiti za unapređenje standarda turističkih kapaciteta. Između ostaloga, planira se podići kvalitetu usluge kampa s četiri na pet zvjezdica.

Uvrštenje dionica na Službeno tržište Zagrebačke burze očekuje se početkom 2022. godine. Zahtjev je u proceduri, a točan datum uvrštenja ovisi o odobrenju Hanfe i Burze.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno