Nedjelja, 24 rujna, 2023

Modra špilja i Vis izašli iz stečaja. PBZ CROATIA novi vlasnik

Modra špilja d.d. i Vis d.d., turističke kompanije izašle su iz stečajnog postupka. Nakon četiri godine neizvjesnosti, PBZ Croatia Osiguranje d.d. izabrani su za najboljeg ponuditelja. Stečajni postupak je završen a novi vlasnici obvezni su ulagati u investicijski ciklus obiju kompanija. Tako su većinski vlasnici obvezni provesti investicije u iznosu od 181,9 milijuna kuna.

Uvrštenje dionica na Redovito tržište Zagrebačke burze velik je korak prema stabilizaciji poslovanja ovih hotelskih tvrtki. Također igra veliki značaj za cijelu lokalnu zajednicu. Doći će do novog vala zapošljavanja i povećanje kvalitete i kvanititete hotelskog smještaja na otoku Visu.

Većinski vlasnik zadovoljan je cjelokupnim procesom.

Obvezali su se poslovati po najvećim standardima transparentnosti i korporativnog upravljanja. Smatraju da će se uspjeti stvoriti nova vrijednost za članove opbveznih mirovinskih fondova PBZ CROATIA osiguranje te za ostale dioničare i širu zajednicu. Uprava će ove dvije kompanije voditi prema rastu prihoda i efikasnosti poslovanja usprkos trenutno izazovnoj situaciji u turizmu, zaključili su.

Podsjetimo se, prodaja turističkih tvrtki započela je još 2017.

Krajem 2019. dokapitalizirani su Vis d.d. sa 33,1 milijun kuna(73,4%udjela u vlasništvu) i Modra špilja d.d. sa 29,9 milijuna kuna. Odnosno 91,6 % udjela u vlasništvu. Postupa je završen 2019. u prosincu isplatom svih potraživanja prema stečajnom planu. Dionice kompanija uvrštene su na Redovito tržište Zagrebačke burze 1. listopada 2020, nakon što je 17.9. Hanfa odobrila prospekte u svezi uvrštenja.

Modra špilja d.d. i Vis d.d. već su bili u nacrtima u siječnju ove godine

U siječnju ove godine PBZ CO-a na čelu s Dubravkom Štimcem potvrdio je da se za obje tvrtke krenulo u razradu razvojnih planova, tako da je ozbiljne građevinske radove na Visu najranije se može očekivati nakon turističke sezone. Otkrili su tada i da su projektanti već na terenu u cilju pripremnih aktivnosti na dokumentaciji. Isto tako da je pokrenuta procedura oko otkupa djelomično državnog i gradskog zemljišta koje okružuje hotel Biševo, radi okrupnjavanja čestice i gradnje novog objekta.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno