Subota, 10 lipnja, 2023

Mladi na Krku vraćaju se tradiciji. Egzistenciju vide u ruralnom turizmu

Maslinovo ulje s Krka

Krčko maslinovo ulje, zapravo ekstra djevičansko maslinovo ulje ima zaštićenu oznaku izvornosti. Većina ovdašnjih ulja je proizvedena mehaničkim postupcima (hladnim prešanjem) iz ploda maslina domaćih maslinika.

Od svih usjeva koji su dio velike agrarne tradicije Krka, najvažnije je daleko zadivljujuća maslina, zahvaljujući neprocjenjivom ulju koji proizvodi.

Turizam vezan uz maslinovo ulje ima za cilj podučiti one koji su zainteresirani za ovo zdravo ulje o njegovoj povijesti, karakteristikama i proizvodnji. Hrvatska je postala odredište za ovakvu vrstu turizma jer upravo je ovdje ljubav prema uzgajanju i održavanju maslinika, te pažnja usmjerena na pravovremenu berbu maslina i proizvodnji iznimno kvalitetnih maslinovih ulja.

Dio velike agrarne tradicije Krka

Krčko maslinovo ulje je 2016. godine registrirano i zaštićeno po zemljopisnom podrijetlu, na zajedničkom tržištu EU-a, baš kao krčki pršut ranije. Međusobno djelovanje lokalnih prirodnih faktora, autohtonih sorti, ljudskih čimbenika i tradicije maslinarstva i uljarstva dalo je proizvod pod nazivom Krčko maslinovo ulje čije su osobine jedinstvene za cijelo područje otoka Krka

Hrvatska ulja su na New York International Olive Oil Competition (NYIOOC), prestižnom svjetskom natjecanju maslinovih ulja, natjecanju kojeg nazivaju Grammyem maslinovih ulja, 2016. godine osvojila dvostruko više medalja nego zadnjih godina. A zlatna medalja stigla je upravo sa dubašljanskih maslinika!

Dubašljansko maslinovo ulje

Maslina i maslinici dominiraju krajolikom Dubašnice. Okružuju Malinsku od starog sela Sršići do Porta,  te se mogu vidjeti  na parcelama uz kuće i u vrtovima. Opjevana maslina raste na otoku od pradavnih vremena. Liburni, koji su  u prvom st. naseljavali ovaj prostor, od Raše do rijeke Krke , svoje su ulje zvali oleum liburnicum  i kao najbolje izvozili ga u Rimsko Carstvo. Čovjek odavno u ovom kraju  s maslinom živi, s njom moli, ona ga hrani i liječi. Orezuje se u ožujku, a bere od listopada kada maslinici ožive beračima, djecom i odraslima.

Skoro pa nema zapuštenih maslinika u Dubašnici, sve više je uređenih, pogotovo onih uz more. I kad se penjemo prema Fumku ili u Milovčićima i Ljutićima, upravo ti maslinici oduševljavaju svakoga.

Neke od autohtonih sorti maslina s otoka Krka su plominka, drobnica, daška, debela, rošulja i slatka. Za smjeti nositi ovo zaštićeno ime, maslinovo ulje mora sadržavati najmanje 80% ulja od ovih sorata masline, bilo da je to pojedina vrsta ili sve skupa zajedno.

Mladi vide svoju egzistenciju u turizmu

Postoje zapisi iz 1850. godine da je Dubašnica proizvodila  46 200 litara ulja u čak 12 toševa za njihovu preradu. Sto godina kasnije prerađeno je 300 tona dok se zadnjih godina preradi oko 100 tona maslina. Mladi više vide svoju egzistenciju u turizmu, no  pomalo se vraćaju i maslinarstvu. Uz domaće sorte, sade se talijanske sorte leccino i pendolino.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje iz Dubašnice danas se može kupiti i u trgovinama i na kućnom pragu  te je najbolji suvenir koji se može ponijeti s otoka Krka.

Poseban okus krčkog ulja razlikuje ga od drugih, i tko ga jednom kuša, redovito ga koristi u svojim jelima.  Zbog svojih ljekovitih svojstava, ima vrlo široku  vanjsku primjenu, pa se koristi i kod raznih opeklina, kao zaštita od štetnih sunčevih zraka, a nezaobilazan je dio raznovrsnih wellness programima svih lokalnih hotelijera.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno