Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Mladi i dobrostojeći Srbi i Slovaci zamijenili Azurnu obalu Istrom

Preuzeto: glasistre.hr

Mladi preuzeli vile u unutrašnjosti Istre

Mladi dobrostojeći ”napali” istarske vile. Direktor TZ Istre je ovoga ljeta analizirao 330 vila koje se nalaze u unutrašnjosti Istre. Rezultat je zaključak kako su i popunjenost i cijena koju ti smještajni kapaciteti postižu daleko iznad svega onoga što se ostvarivalo u blizini mora. Cijene smještaja koje su gosti spremni platiti na gornjoj su granici onih koje slični objekti postižu u vodećim europskim odredištima za tu vrstu turizma.

Prvo školsko zvono u bavarskim školama, na povratak kući natjeralo je brojne obitelji iz te njemačke pokrajine koji su još proteklog tjedna širom Istre uživali u čarima pravog ljetnog vremena i kasnih godišnjih odmora. Mnogi od njih svoj su smještaj na moru za kraj svibnja i početak lipnja, rezervirali još tijekom zime. Međutim, te je planove ove godine poremetila i osujetila pandemija Covida. Dio rezervacija otkazan je, no dobar dio Bavaraca nije imao namjeru odustati od svojih godišnjih odmor.

Rijetki su u tome i uspjeli. Najveći broj istarskih kuća i vila za odmor s bazenima, usprkos situaciji, ni ovoga ljeta nije imao previše „rupa“. Početak rujna, kao zamjenski termin za odmor, mnogim nesuđenim lipanjskim gostima djelovao je velik poput „jack pota“.

Sigurnost i obiteljske aktivnosti

Obitelj Hermann doputovala je u Istru iz Dortmunda, a jedna od glavnih aktivnosti ovog ljeta bilo im je praćenje epidemiološke situacije. Drže palčeve da destinacija u koju putuju zadrži pozitivne trendove i u Njemačkoj ostane što dalje od crvenih lista.

Nismo se bojali zaraze. Već smo se lani odmarali u istoj kući te smo se, nakon razočaranja u lipnju zbog zatvorenih granica, s odmicanjem ljeta svi radovali još jednom dolasku. Imamo četvero djece i ljetni odmor nam je i želja i potreba. Glavni cilj bio nam je da stignemo pa ako treba i svih deset dana provedemo u dvorištu i bazenu kuće koju smo bukirali. Taj prostor, osim što nudi sve što nam treba za kvalitetan odmor, i djeci i nama pruža i apsolutnu sigurnost. Prilike su   i bolje nego što smo mogli zamisliti pa uživamo u boravku u kući.

Obitelj Hermann

Mogli smo si priuštili i puno drugih stvari poput odlaska u restorane, vožnje brodom i obilaska Pule. Pravi i zasluženi odmor, sa zadovoljstvom su komentirali njemački gosti koji su na pulskoj rivi snimali posljednje suvenir fotke kao uspomenu na ovogodišnje ljetovanje.

Mladi, razmaženi i zahtjevni gosti

Za razliku od ovih gostiju, mnogi su turisti ovog ljeta „prinudno“ otkrili Hrvatsku i posebno Istru. Nakon što su zemlje u koje uobičajeno odlaze tijekom sezone, za njih bile zatvorene ili previše rizične. Tražeći kvalitetan i siguran smještaj u zanimljivoj destinaciji, otkrili su i ponudu smještaja u istarskim luksuznim kućama.

„U moru loših vijesti koje smo imali ove godine, pojavile su se i one dobre. Jedna od takvih je da smo ove godine dobili jedan sasvim novi segment gostiju.

Govorimo o vrlo mladim gostima iz starosne skupine između 25 i 40 godina koji su platežno vrlo sposobni , ali su isto tako vrlo zahtjevni kad je u pitanju razina kvalitete i usluga.

Radi o gostima iz zemalja u kojima se, u kontekstu tog segmenta turizma, nikada nismo dovoljno promovirali. Tu prije svega mislim na Beograd i Novi Sad te na Budimpeštu, Bratislavu i Prag“. Govoreći o toj temi kazao nam je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Mladi su, dodaje on, tržišta Srbije, Češke i Slovačke doživljavali kao tržišta srednje i niže platežne moći. Zbog toga u kontekstu priče punjenja luksuznijih turističkih kapaciteta nisu ozbiljnije ni računali s tim gostima. „Ove sezone smo u značajnom broju dobili te mlade goste koji su prethodnih godina ljetovali u Ibizi, Mallorci ili Azurnoj obali. Budući da su ovog ljeta te destinacije ostale nedostupne, odabrali su Istru. I to je dobro. Imali su se prilike upoznati s našom ponudom, a sudeći prema reakcijama, za mnoge je to bilo pozitivno otkriće. Treba vjerovati da će nam se i narednih godina vraćati“, kaže Ivošević..

Prosječna tjedni najam vile s dvije sobe u sezoni iznosi 1.870 eura.

Za vilu s tri sobe treba izdvojiti oko 2.450 eura, za onu s četiri sobe prosječna cijena je 3.500 eura. Za one s pet i više soba tjedno prosječno treba izdvojiti oko 4.200 eura, kaže Ivošević.

Direktor TZ Istre naglašava kako snažan i uspješan zamah te priče ne bi bio moguć bez okvira koji daje razvoj mreže lokalne turističke infrastrukture. Od otvorenih vrata kušaonica, podruma istarskih uljara do ponude raznih adrenalinskih sadržaj.

Pristigli gosti otkrili su da mogu uživati u luksuznom odmoru u jednom ruralnom i inspirativnom okružju, da nismo preizgradili unutrašnjost Istre i da mnoge od lokacija na kojima se nalaze zapravo nude potpunu privatnost i izoliranost, ali i maksimalni komfor. I to je to, recept za uspjeh

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno