Utorak, 21 ožujka, 2023

Mjesta gdje se turisti rado vraćaju

Autor: Danas.hr

MJESTA GDJE SE TURISTI RADO VRAĆAJU: Kako stoji Dubrovnik? Loše. Ali, rastura jedan drugi grad: ‘Sve što očekuješ od Balkana, ali jeftinije’

Portal Klix je došao do popisa mjesta gdje se putnici uvijek žele vratiti te popisa mjesta gdje se rijetko od njih želi vratiti, a uporište su pronašli zahvaljujući kritikama popularnih turističkih atrakcija. Njihov popis zemalja u koje se turisti rado vraćaju baziran je na podacima britanske analitičke kompanije Euromonitor International, ocjenama korisnika Lonely Planeta kao i podacima Mastercardova Global Destination Cities Indexa. Jedna hrvatska destinacija nalazi se na popisu, no nažalost, u nju se turisti rado ne vraćaju.

Tko jednom posjeti glavni grad Tajlanda, Bangkok, taj mu se iznova vraća, barem sudeći po komentarima na internetu. U taj grad, vodeći po broju turista godišnje, turisti rado ponovno dolaze pa kažu: “Bangkok je čarobno mjesto. To je jedinstvena kombinacija ludog gradskog života i budističke smirenosti. Bili smo tamo pet puta i vratit ćemo se opet.”

No, Bangkok nije usamljen, jer sudeći prema podacima Klixa, i Beč je ponovno rado viđen grad na “turističkoj karti”. Kao jedan od najvećih gradova u Europi, Beč se nalazi na vrhu gradova s najboljom kvalitetom života. Opisuju ga kao mirno, nevjerojatno ugodno i veličanstveno mjesto za boravak.

Singapur i Firenca su iznimno popularni

Premda je prilično skup, Singapur je dosta popularan među turistima. Tijekom 2019. godine posjetilo ga je oko 15 milijuna turista. “Kolijevka renesanse”, Firenca, proslavljena je zbog Leonarda da Vincija, Dantea, Galiela, Michelangela i drugih velikana koji su tamo živjeli i radili.

Firenca je u prošlosti bila kulturno središte Europe, a i danas je iznimno popularna među turistima. Kako se opisuje, zrak je u Firenci ispunjen “posebnom atmosferom”. Svake godine u Firencu se slije oko pet milijuna ljudi.

Turisti rado odlaze u New York i u makedonski Ohrid

Svake godine New York posjeti 13 milijuna ljudi što taj grad stavlja iznimno visoko na ljestvicu turističke posjećenosti. No uz “Veliku jabuku”, na listu se smjestio i makedonski grad Ohrid. Opisuju ga kao grad u kojem nema ni visokih cijena ni gužve te da su mještani takvi da rado ugošćuju turiste jer ih se nisu zasitili.

Ohrid, kao i jezero koje se nalazi u njegovoj blizini, uvršteni su na UNESCO-ovu listu baštine. U ovom gradu mogu se pronaći sve stvari koje se očekuju od Balkana, ali za mnogo manju cijenu, navodi Klix. Turisti koji su posjetili ovo mjesto rado mu se ponovno vraćaju.

Kako stoje Dubrovnik i Barcelona? ‘Previše turista!’

Popularna serija “Igra prijestolja” snimana je u Dubrovniku što je grad učinilo još popularnijim. Kako navodi Klix, velik broj turista posjeti Dubrovnik svake godine pa UNESCO preporučuje ograničavanje broja posjetitelja na 4000 dnevno. Međutim, spominju da linije za krstarenje i dalje prečesto ulaze u grad i sa sobom dovode mnogo turista.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno