Žakline Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Grada Zagreba, gostovala je u RTL-u Danas te je s novinarkom Idom Hamer razgovarala o novim, najavljenim mjerama Nacionalnog stožera, a koje se ponajprije tiče otvaranja unutarnjih prostora barova.

Govoreći u ime ugostitelja, kaže kako su zadovoljni.

– Ugostitelji su uglavnom zadovoljni, za neke je odluka došla prekasno jer nisu radili od 11. mjeseca, oni koji nemaju terase, priča Troskot.

Na pitanje kako su ugostitelji reagirali na objave mjera, kaže:

– Svakako jesu sretni što smo uspjeli danas na razgovoru dogovoriti otvaranje od 1.9. Bili bismo sretniji da smo mogli ranije, 9 mjeseci je dugo – izgubili smo puno kolega, 55 posto su caffe barovi koji su bili pogođeni najviše, oni koji nemaju vanjski prostor.

Upitana zna li kako će izgledati boravak gostiju unutar barova, kaže:

– Vjerujem da ćemo pripisati princip da ćemo imati razmake u prostoru od metra i pol, da će gosti morati imati maske i da ćemo se držati na tome. Imali smo milijun posjetitelja na Jadranu, tako možemo nastaviti i dalje.

Postoje i oni ugostitelji kojima je donošenje ovih mjera stigli prekasno, dok je nekim opstanak i dalje upitan, piše Jutarnji list.

– Možemo govoriti o minimalmno 50 posto prometa koji smo izgubili, to je velik dio koji će se teško nadoknaditi ukoliko Vlada ne pomogne ugostiteljima koji su napravili doprinos u pandemiji, moramo spustiti PDV. Samo otvorenje neće kolegama doprinijeti mnogo za sami opstanak njihovih barova, govori Troskot.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!