Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Mitan marina – direktor zadovoljan sezonom

Mitan marina – uspješna sezona

Mitan marina u Novom Vinodolskom, jedna je od najmlađih u Hrvatskoj. Prema riječima direktora Tomislava Salopeka, sezona je bila zadovoljavajuća. Čak se tražilo i mjesto više.

Prijašnjih godina nismo popunili kapacitete do kraja. Po pitanju godišnjih vezova, prije koronakrize, u siječnju i veljači, napravili smo dosta ugovora.

To je rezultat i sajmova, jer smo prisutni na dva nama najbitnija sajma, Düsseldorf i Tulln.

U konačnici, ovu godinu završit ćemo minimalno da razini prošle godine. Ono što je patilo su čisti ljetni prihodi, a to je najam gumenjaka i sobe. Iznajmljujemo šest soba za spavanje u sklopu marine. Na krasnoj su poziciji, tik uz more, uz koje je mediteranski vrt sa sjenicom, kao i tri gumenjaka marke Zar. Patili su i raznorazni ostali prihodi, kafić, restoran, tranzitni vez i ostale usluge. Tu se osjeća pad u odnosu na lani i tu smo na 60 posto. Ali s obzirom na to da je veći broj godišnjih ugovora, s ukupnim prihodom možemo biti superzadovoljni – govori Salopek.

180 vezova, 6 soba i puna usluga

Mitan Marina u Novom Vinodolskom ima 180 vezova, a njezin je adut odlagalište plovila tri kilometra dalje, u industrijskoj zoni. Riječ je o modernoj hali sagrađenoj posebno za tu namjenu i registriranoj od strane državnog tijela, od 3100 kvadrata površine.

Osim godišnjih ugovora za more, nudimo i kombinaciju šest mjeseci mora plus šest mjeseci hala. Nudimo i kombinaciju 12 mjeseci hala, ili također na kopnu, izvan hale. U našoj režiji imamo kamion s prikolicom za plovila.

Ovdje je 20-tonska dizalica, dizalica je i ispred hale, sami vršimo transport.

Kad gosti otiđu na kraju ljeta, ostave nam ključeve i obavimo sve, a da oni ne moraju biti prisutni. Kad brod ide u zimovanje, vršimo pranje i konzervaciju motora i nudimo uslugu servisa. Kad se gost na proljeće vrati, brod ga dočeka u moru. Sve što smo se dogovorili preko zime bude napravljeno – govori Salopek.

U hali je 65 brodova, a izvan hale, na otvorenom, 20. Klijenti, veli, koriste razne kombinacije, kako im odgovara.

Mlada smo marina kojoj je ovo četvrta sezona, odnosno treća prava. Cilj nam je skupiti još više godišnjih ugovora u moru.

Trenutačno smo na 90 godišnjih ugovora u moru, što je pola našeg kapaciteta.

U sezoni, 1. kolovoza, marina je puna. Dođu brodovi iz hale i dođu vanjski korisnici. Ove smo godine odbijali neke brodove jer nismo više imali mjesta – kaže Salopek. Napominje da glavninu klijentele čine vlasnici plovila iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Mitan marina supermoderna i povoljna

Prosječna dužina brodova u marini je 12 i pol metara.

To je i bio naš cilj i voljeli bismo zadržati tu metražu i u budućnosti. Što se tiče prosječne metraže u hali, ona je 9 i pol metara. To je zapravo dosta, jer nema toliko suhih marina koje se mogu pohvaliti tolikom metražom. Ta dodatna usluga u jednoj supermodernoj hali je rijetkost. Neće se baš naći na području Kvarnera, a i šire – kaže.

Ove godine su, prema njegovim riječima, imali dosta upita većih brodova, što je novost u odnosu na lani.

Imali smo upite i brodova preko 20 metara, tako da već sad na godišnjem vezu imamo nekoliko takvih – govori.

Godišnji vez u moru za prvu, najnižu kategoriju, do 8 m dužine je oko tri tisuće eura.

S cijenom smo i dalje jedna od jeftinijih marina uopće na Jadranu. Da smo na visokoj razini usluge pokazuje i to da nam gosti rijetko odlaze. Ti odlasci su i tad vezani uz njihovu želju da promijene akvatorij ili neke druge vanjske okolnosti. Nnisu se ticali usluga u marini. Pokazuju to i vrlo visoke ocjene i recenzije – govori.

Bura nije problem

Nalaze se u akvatoriju velebitskog kanala. Mnogim nautičarima je notoran zbog bure. To je još jedan dodatni motiv da se trude više, da usluge stalno unapređuju i drže na visokoj razini.

Nama su predviđali da nećemo imati jedrilice, a sad već imamo dvadesetak jarbola u marini, ako ne i više. Ova marina i ovo područje su privlačniji nautičarima koji imaju više iskustva. Posebno jedriličarima koji, recimo, nemaju strah proći kroz Senjska vrata, koja su na glasu kao nekakav Bermudski trokut.

Ljeti, po pitanju bure, ovdje bude takva bonaca. ne bude ni daška vjetra i nikad nismo imali niti jednu nepriliku.

Salopek navodi kako dosta paze na okoliš i da im je ekološka komponenta izuzetno važna.

U marini je jako puno zelenila i maslina. Od tih maslina, koje sami beremo, proizvodimo ulje koje onda poklanjamo korisnicima vezova. Pazimo na čistoću u marini, održavamo vrhunsku razinu čistoće sanitarija. Imamo kante za separaciju otpada, mobilnu vakuumsku pumpu za pražnjenje crnog tanka. More je nevjerojatno čisto – zaključuje Salopek.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno