Subota, 10 lipnja, 2023

Ministrica Brnjac: “Hrvatska neće diskriminirati one cijepljene cjepivima iz trećih zemalja.”

Ministrica turizma i sporta govorila je o pripremama za nadolazeću turističku sezonu kao i planu oporavka turističkog sektora, piše 24sata.

Brnjac kaže kako je turistički sektor i prošle godine ozbiljno shvatio situaciju s koronom i kako je Vlada uložila preko 10 milijardi kuna u mjere za očuvanje radnih mjesta i to nastavljaju raditi i dalje.

MUP i HZJZ, kaže Brnjac, surađuju svakodnevno i pripremaju se za turističku sezonu. Na razini Europske Unije radi se na jedinstvenom kriteriju za sve, a Hrvatska neće diskriminirati one cijepljenje cjepivima iz trećih zemalja.

Cilj je da svaka potvrda bude vjerodostojni dokument koji potvrđuje ispravnost informacije o cijepljenju. Za turizam nam je važno da se taj sustav što prije uspostavi. U prijedlogu Komisije stoji prijedlog prihvaćanja i antigenskih testova. Djeca do sedam godina ne moraju imati nikakvu potvrdu, nego slobodno mogu ulaziti, a svi stariji moraju imati potvrdu negativnog testa, rekla je Brnjac.

U anketi provedenoj među radnicima u turizmu čak njih 70 posto želi primiti cjepivo.

U dogovoru s HZJZ-om bi se početkom svibnja cijepili turistički djelatnici. To je i epidemiološka mjera, jer su u kontaktu s nizom različitih gostiju i bit će teško pratiti kontakte. Prva skupina su oni u direktnom kontaktu s gostima, konobari, kuhari… Računovodstvo i udaljeno osoblje od turista nisu na prvoj liniji, najavila je Brnjac.

Brnjac je poručila kako ovog ljeta ne možemo još očekivati neke velike evente i festivale,ali unatoč tome interes gostiju i dalje postoji. 

Veseli nas dolazak Ryanaira, prepoznali su Hrvatsku kao dobru destinaciju i važno nam je to za našu sezonu, zaključila je Brnjac.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno