Petak, 9 prosinca, 2022

Milijun noćenja ostvareno u Krku. Grad se vraća u punom sjaju na turističku pozornicu

Na području grada Krka ovog je vikenda ostvareno milijunto noćenje. Dobru vijest i još jednu potvrdu da se, čak i brže no što su se i oni najoptimističniji Krčani nadali, turistički promet tog otočnog grada vratio na staze stare slave i brojke koje su mu odavna donijele poziciju jedne od najjačih i naposjećenijih turističkih destinacija na Jadranu, jučer nam je predstavila Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice grada Krka.

Izvrsno »prolazno vrijeme«, odnosno rezultat koji je, baš nekako u ovo isto vrijeme, na području grada Krka prvi put ostvaren tek 2015. godine, potvrda je i da se sve ono što se u proteklim mjesecima činilo i poduzimalo na planu upravljanja promocijskim, odnosno destinacijskim aktivnostima, ali i po pitanju prilagođavanja turističke ponude i nadalje važećim pandemijskim izazovima – isplatilo, napomenula je Ivana Kovačić. Istakla je da se »uknjiženi« milijun odnosi isključivo na noćenja u komercijalnom smještaju, dakle bez brojki koje se u sustavu eVisitor uobičajeno pribrajaju turističkim rezultatima pojedinih destinacija, a koje ostvaruju vikendaši i prijatelji.

Najbrojniji kampovi

U komercijalnom smještaju najviše je noćenja ostvareno u kampovima koji su rezultatu kojim se s razlogom ponosimo pridonijeli sa svojih 459.012 noćenja, odnosno 61 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nastavila je naša sugovornica, ističući da navedeno ostvarenje čini čak 84 posto ostvarenih »kamperskih« noćenja u usporedbi s istim razdobljem rekordne 2019. godine, piše Novi List.
Drugi po uspješnosti bili su objekti smještaja u domaćinstvu u kojima je, na području grada Krka, do 16. rujna ostvareno 441.055 noćenja, odnosno 38 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine te 86 posto noćenja preklanjske, predpandemjske godine, nastavila je naša sugovornica, predstavivši i da su u krčkim hotelima do danas ostvarena 94.121 noćenja, čak 138 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine te 68 posto istog pokazatelja iz 2019. godine.

Samo u rujnu ove godine u komercijalnom je smještaju ostvareno 124.970 noćenja, što je čak 12 posto više u odnosu na ostvarenja istog razdoblja do sad najbolje, 2019. godine, a 175 posto više nego prošle godine. Svi objekti komercijalnog smještaja u rujnu bilježe bolje rezultate nego u rujnu 2019. godine, kazuje nam čelnica krčkog TZ-a, od koje smo doznali i da su krčki kampovi cjeloljetni primat zadržali i u posezonskom razdoblju te da je u tim objektima, tijekom proteklih rujanskih tjedana, ostvareno najviše noćenja, njih čak 59,5 tisuća. A to je čak za 169 posto bolji rezultat u odnosu na prošlu te 8 posto bolji od rezultata u odnosnu na onaj iz rujna 2019. godine.

– U ovogodišnjim, izuzetno zahtjevnim uvjetima rada, čestitam svim predstavnicima turističkog sektora na ogromnom trudu koji su svi redom uložili tijekom ove sezone, odgovornom pristupu poslu koi smo zajedničkim snagama obavili te naposljetku i na odličnim rezultatima koji potvrđuju da je sve ono što smo zajednički činili – urodilo plodom – zaključila je Ivana Kovačić.

Nijemci najbrojniji gosti

Predstavljajući nam brojke koje će sve Krčane s razlogom učiniti ponosnima, prva operativka gradske turističke zajednice otkrila nam je da su i ovog ljeta najbrojniji posjetitelji grada Krka bili Nijemci. S tek neznatno manje njihovih noćenja u odnosu na pretprošlu godinu, njemački su posjetitelji ove godine za čak 45 posto premašili svoje lanjske rezultate po pitanju noćenja. Drugi po zastupljenosti bili su Slovenci, a za njima redom i Austrijanci, domaći gosti, Mađari, Česi, Talijani i Poljaci. Kovačić je napomenula i da ostvarenje milijuntog noćenja za grad Krk i njegov turizam nema samo simbolično značanje. Naime, upravo to je brojka prema kojoj se i po kriterijima nacionalnog TZ-a raspoznaju i rangiraju one »velike« turističke destinacije kojima se potom omogućava i nešto veća razina samostalnosti u smislu organiziranja i provođenja promotivnih aktivnosti, objasnila nam je direktorica TZ-a grada Krka. Treba reći i da spomenuti rezultat, koji je na zadovoljstvo Krčana »pao« ovog vikenda, na području tog otočnog grada lani nije ostvaren do konca godine!

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno