Subota, 10 lipnja, 2023

Milanović: super zemlja za rad – Hrvatska!

Milanović je istaknuo danas na konferenciji Dan velikih planova:”Glavni cilj ekonomske politike treba biti povećanje zaposlenosti, a Hrvatska mora proći tranziciju od zemlje za odmor prema super zemlji za rad. Konferencija je održana u organizaciji tjednika Lider.

Milanović smatra da moramo stremiti povećanju udjela visokoobrazovanih u radnoj snazi jer su oni ključni izvor konkurentske prednosti. Kazao je i kako se hrvatsko društvo i ekonomija moraju otvoriti, jer zatvorenost je “put u nekonkurentnost i zaostajanje”.

Osvrnuvši se na krizu zbog pandemije Covida-19 i veliko zatvaranje u prvoj polovini godine, Zoran Milanović je istaknuo da se otvaraju nove mogućnosti. No mora se postići dogovor o tome što je novi ekonomski identitet Hrvatske.

“Moramo proći tranziciju od zemlje za odmor prema super zemlji za rad. Glavni cilj ekonomske politike treba biti povećanje zaposlenosti”, poručio je.

Također, kazao je i kako je vrijeme da se fokusiramo na rast investicija umjesto na osobnu potrošnju. “Ne na investicije koje dominantno ovise o EU fondovima, već na greenfield investicije iz domaćih i inozemnih izvora. One stvaraju nova radna mjesta”, ustvrdio je. Vrijeme je da se napusti politika refleksivnog intervencionizma, dodao je.

Upozorio je da se ne smije dogoditi situacija da se porezno stimulira rentijerske aktivnosti, a sistemom trošarina tjeraju proizvodna poduzeća iz Hrvatske. “Što god da proizvodila, pa i ako nam se ne sviđa što proizvode”, dodao je.

“Moja vizija Hrvatske je moderna, inovativna, otvorena, zdrava, zelena i održiva. To je ekonomski identitet za koji ću se zalagati tijekom svog mandata”, poručio je Milanović.

Naveo je i da investicije moraju biti usmjerene na održivost poslovnih modela. “To možemo postići zajedno, država, poduzetnici i radnici unutar kišobrana Europskog zelenog sporazuma”. Rekao je, ocijenivši da je taj sporazum osnova izgradnje ekonomske konkurentnosti.

Diversifikacija, održivost, proizvodnja, zaposlenost – to su ciljevi na kojima svi aktivno moramo sudjelovati kako bi osigurali rast prosperiteta naših ljudi.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je da će 2021. biti godina oporavka. No i godina ispravljanja ekonomskih pogrešaka. Kao glavnu pogrešku vlada, kako je rekao, smatra ovisnost zemlje o turizmu. Stoga će jedan od glavnih prioriteta ove Vlade biti uhvatiti se i s tim u koštac.

Glavna zadaća ekonomske politike Vlade u sljedećoj će godini biti jačanje proizvodnih kapaciteta i digitalna transformacija, istaknuo je Milanović.

Mišljenja je i kako Hrvatska treba iskoristiti svoje komparativne prednosti te da je povećanje konkurentnosti smjer kojim treba ići. Brz oporavak gospodarstva moguć je ako svi budu radili zajedno u sinergiji – i Vlada i poduzetnici i industrija te financijski sektor.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno