Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Milanović ”ispalio” Vladu: Građane su prepustili na milost vjerovnicima!

Milanović podsjeća da je velik broj ovrha rezultat nesretnog ”švicarca”! Pozvao je Vladu da ponovno produži moratorij na ovrhe.

Milanović je oštro reagirao na današnju konferenciju za tisak na kojoj su iznesene nove mjere. Na tu temu i kraj moratorija oglasio se i aktualni predsjednik RH Zoran Milanović. Predsjednik je prozvao Vladu za odluke i poručio im da su hrvatski narod prepustili na milost i ”nemilost” vjerovnika. Milanović je svoju reakciju objavio na svom Facebook profilu. Među komentarima većina građana ukazivala je na visoke zatezne kamate kao glavni izvor dužničkog ropstva.

Kraj moratorija – početak nesanice

Moratoriju je došao kraj. Svi oni koji su odahnuli jer su ima ovrhe odgođene, sada opet neće spavati mirno. Šest mjeseci spasa službeno je završeno jučer. Preko 210 ooo rješenja za ovrhu odnosno prisilnu naplatu duga spremno je za provedbu. Aktivirane ovrhe dovest će velik broj hrvatskih građana do ruba propasti. Najviše ovrha odnosno dospjelih obveza je prema financijskim kućama.

Objava Predsjednika RH na Facebook profilu

Kraj moratorija na ovrhe jučer je stotine tisuća hrvatskih građana opet prepustio na milost i, puno češće, nemilost vjerovnika među kojima uvijek prednjače financijske institucije, banke. Preuzete obveze, kako reče Vlada, moraju se izvršavati, ali izvanredne okolnosti u kojima živimo već mjesecima i zbog kojih je moratorij uveden nisu nestale i, sada je izvjesno, trajat će još mjesecima. U situaciji kada ni sama država ne može izvršavati sve preuzete obveze, kako to vidimo u slučaju neplaćanja dugova prema dobavljačima lijekova, blokirani građani imaju pravo očekivati od države zaštitu ili barem poštenije i pravednije rješenje.

Dužnika koji ne može plaćati ratu stambenog kredita nije pravedno stavljati u isti ovršni rang s ljudima koji duguju desetke milijuna kuna. Ako ih banke jednako tretiraju, država ne može i ne smije. Ponavljam, situacija nije redovna, a u takvim situacijama na scenu stupa Vlada. Kada su banke stavile financijsku omču zvanu švicarski franak tisućama obitelji oko vrata, Vlada je pokazala da ih se ne boji i da su joj građani na prvom mjestu. Gospodarske posljedice pandemije su još nesagledive, ali socijalne su opipljive i traže hrabre poteze vlade bez udžbeničkih alibija. Najmanje što Vlada može učiniti je produljenje moratorija – i to socijalno promišljeno – do pronalaska trajnog rješenja”, napisao je Milanović.

Vlada treba djelovati!

Milanović je upozorio kako je situacija zbog koje je uveden moratorij ista. Očito je da će izvanredne okolnosti u kojima živimo posljednjih mjeseci trajati i u idućima. Vlada treba djelovati! Gospodarske su posljedice enormne. No pitanje je zapravo hoće li ih socijalne prerasti i odvesti hrvatsko društvo u recesiju i depresiju.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno