Petak, 22 rujna, 2023

Metropola nije navikla na porazne rezultate

Hrvatska metropola, naviknuta na sve bolje i bolje rezultate iz sezone u sezonu, ove godine je poklekla. Nikad teža sezona i veliki minus. Od početka godine do kraja mjeseca kolovoza, glavni grad je posjetilo 241.386 turista. U odnosu na prošlu godinu, to je niti 27 % . Ako gledamo po broju noćenja, ova godina se nije niti približila prošloj. Ostvareno je 530.124 noćenja, što je slabih 32% u odnosu na rezultate prošle godine.

Zagreb su u siječnju i veljači najviše pohodili domaći gosti, a zatim oni iz Italije, BiH, Srbije i Njemačke.

U tom periodu od ukupnog broja dolazaka domaći gosti su ostvarili 37.230 dolazaka, a strani gosti 81.473 dolazaka, dok je u noćenjima ostvareno 73.973 domaćih noćenja te 175.261 stranih noćenja.  

No, razorni potres u ožujku i pandemija virusom covid-19 učinila je svoje i zagreb danas bilježi ogroman pad.

Od ukupnog broja dolazaka, domaći gosti su ostvarili 7.543 dolazaka, a strani 13.600, dok je u noćenjima zabilježeno 20.678 domaćih i 44.230 stranih noćenja. Najviše dolazaka u tom periodu ostvareno je iz: Hrvatske, BiH, Njemačke, Srbije i SAD-a, a najviše noćenja iz: Hrvatske, SAD-a, BiH, Njemačke i Srbije.

U usporedbi s istim periodom 2019. godine, gosti iz Južne Koreje i Italije ne nalaze se više u samom vrhu dolazaka i noćenja.

U lipnju je vidljiv trend oporavka kada je, u jednom danu, zabilježeno preko 2.100 noćenja što je za 25% više od dnevno registriranih noćenja tijekom svibnja.Zbog potresa i pandemije trenutačno ne radi 10 hotela i šest hostela, a zbog istih razloga je zatvoreno oko 135 jedinica privatnog smještaja. Osim toga, zbog potresa trenutačno ne radi 15 muzeja te 7 galerija i umjetničkih zbirki.

Reorganizacija marketinških aktivnosti

Shodno izmjenama profila gostiju koji posjećuju Zagreb, TZ Zagreba brzim je odlukama okrenuo promotivne i marketinške aktivnosti u durgom smjeru. Prioritet su potpuno preuzela individualna putovanja, zatim manja obiteljska te poslovna putovanja. Gosti se odlučuju više za individualne izlete, distancirane lokacije, više borave na otvorenom i sve više posjećuju zagrebačku okolicu.

Tako je TZ grada Zagreba s Turističkom zajednicom zagrebačke županije kreirao kampanju »Blizu grada, blizu srca«/«Around Zagreb«. Turistička zajednica grada Zagreba tako je usmjerila svoje aktivnosti prema online interaktivnim kampanjama: #ZagrebLovesYou, Zagreb Summer Tour, Blizu grada, blizu srca, Sa zagrebačkih balkona.

Očekivanja za period do kraja godine odnose se na eventualna odstupanja koja se mogu pojaviti u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije te uvođenja strožih mjera na našem tržištu kao i na emitivnim tržištima o kojima ovisimo.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno