Petak, 3 veljače, 2023

Međunarodni susret naturista već se pola stoljeća održava u Hrvatskoj

Alpe Adria prostoru, a nekad pripadale Austro-Ugarskoj Monarhiji kao konglomeratu, sastavljenih u ondašnja vremena od različitih naroda.

U zadnjih pedesetak godina na ovim našim prostorima u naturističim kampovima Istre sastajale su se naturističke udruge jednom godišnje na sportskim susretima (zvali su ih i susreti tolerancije). Tako su u ovom susretu učestvovali Nijemci (Bavarska), Mađari, Česi, Slovaci, Poljaci, Slovenci, Talijani (Trst) i naravno domaćini Hrvati, uz dodatak Nijemaca (iz Bavarske) koji su bili među utemeljiteljima skupa.

Alpe-Adria-Treffen je međunarodni sportski susret s raznim natjecanjima. Sljedeće godine će biti jubilarni 50. ALPE ADRIA SUSRET u hrvatskim naturističkim kampovima, a održavan je ekskluzivno u Istri i to 25 puta u Solarisu Poreč, 14 puta u Monseni Rovinj, 4 puta u Kaželi Medulin, 2 puta u Valalti Rovinj, i iznimno dva puta u Austriji, Ebensdorfu i Celovcu.
Susreti su karakteristični po sljedećim sportovima: odbojka, stolni tenis (pojedinačni / dvostruki), odbojka na pijesku, tenis, potezanje konopa, šah i razne dječje igre.

Događaj je imao izuzetan uspjeh koji se uvijek očitovao masovnom prisutnošću naturista , piše turizmoteka.hr. Najmasovnije okupljanje dogodilo se 1993.g. u naturističkom kampu Monseni Rovinj (danas tekstilni kamp Amarin) sa 700 okupljenih naturista i to dok je još u Hrvatskoj trajao Domovinski rat, što je također tada bio dokaz lojalnosti naših gostiju i prijatelja iz Europe .

Za napomenuti je da je RTV Ljubljana 1976.g. snimila po ovim susretima i prvi naturistički dokumentarni film „Gola resnica“ režisera mr.sci Saše Mrvaljevića. Isto tako je 1978.g. u Solarisu inicirana i prva Udrugu naturističkih središta Hrvatske, kasnije preteća KUH-a. I na kraju, ali ne manje važno, 1974.g. u Solarisu je za vrijeme Alpe Adria susreta organizirana i prva naturistička izložba knjiga, magazina, novina i drugih tiskovina, a izložbu je tada popratila RTV Ljubljana i Bavarska televizija za touroperatora Touropa iz Muenchena.

Danas je ovaj event postao službeno dio skupova Međunarodne federacije (INF-FNI) koja ga svake godine predlaže svim europskim naturistima.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno