Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Medak: “Ako budu mjere i obeštećenje, ja vjerujem da nitko neće ostati bez posla.”

Završio je sastanak predstavnika Vlade i predstavnika ugostitelja, HUP-a i Udruge Glas poduzetnika, na kojem se dogovaraju mjere koje bi poduzetnicima, kojima je zbog lockdowna zabranjen rad, omogućile preživljavanje. Izjave su nakon završetka sastanka dali predstavnici obiju strana.

„Slijedi nam dugačak radni vikend kako bismo početkom idućeg tjedna mogli govoriti o konkretnim mjerama koje će biti implementirane“, kazao je predstavnik poslodavaca, direktor HUP-a Damir Zorić.

RJEŠENJE UNUTAR PREDLOŽENIH MODELA

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović potvrdio je da će se nastaviti rad preko vikenda. „Mjere za očuvanje radnih mjesta idu dalje, između dvije i četiri tisuće kuna. Mjere Covid kredita predstavio je ministar Ćorić, stav udruga bio je da im je to definitivno potrebno. Treća faza je obeštećenje, pokriće dijela troškova koji nastaju bez obzira na to obavljali se gospodarska djelatnost. U rješavanje ovih problema uključeni su gotovo svi resori u Vladi, vjerujemo da ćemo preko vikenda iznjedriti rješenje“, kazao je ministar.

„Vidjeli smo koji su zahtjevi poduzetnika, sad ćemo vidjeti koja su naša fiskalna ograničenja. Vidjet ćemo kako ćemo unutar tih ograničenja naći prihvatljiv balans. Teško je reći da ćemo prihvatiti oba modela koja predlažu poduzetnici, ali vjerujem da ćemo naći način unutar tih modela da podržimo poduzetnike“, dodao je Aladrović. Ministar je izrazio uvjerenje da će proračun izdržati mjere pomoći.

MARIĆ NE ŽELI REĆI KOLIKO ĆE POTROŠITI NA MJERE

Ministar financija Zdravko Marić izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom. “Zahvaćeni su ugostiteljstvo i ostali segmenti gospodarstva čiji predstavnici nisu bili osobno prisutni. Što se tiče fiskalnih mogućnosti, Marić je podsjetio na pravovremenost prošlog seta mjera donesenih kako bi se pomoglo poduzetnicima. „Naš dijalog bi bio lakši kada bi smo znali do kada će ovo trajati. Moramo biti spremni na sve negativne rizike, a ako se pozitivni rizici realiziraju, moramo ih biti spremni objeručke prihvatiti”, kazao je Marić

Ministar je dodao da će mjere javnosti prezentirati tek kada se oko njih usuglase na sastanku. “O ukupnim iznosima govorit ćemo u idućim danima”, odgovorio je Marić na pitanje o tome koliko će novca biti potrošeno kroz mjere o kojima se razgovara.

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak rekao je da njegova strana na ničemu ne inzistira, a kao razlog za to što dogovor nije postignut danas naveo je to što „ima toliko problema“ da trebaju još vremena za razgovor. „Ako budu mjere i obeštećenje, ja vjerujem da nitko neće ostati bez posla”, dodao je optimistično.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno