Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Marriott gubi 112 hotela. Jesu li hrvatski hoteli sigurni?

Marriott, hotelska kompanija gubi ugovor o upravljanju u 122 hotela u 31 državi. Zbog istog problema, grupa IHG u kolovozu je ostala bez čak 103 hotela.

Service Properties Trust

Naime, investicijska kompanija Service Properties Trust zatražili su od Marriotta da im u roku od 10 dana uplati 11 milijuna dolara. Oni su, prema ugovoru potpisanom do 2035. vlasnici 122 hotela pod brendom Marriott. U slučaju da se uplata ne izvrši, ugovor o upravljanju će biti raskinut i svi hoteli bit će rebrendirani u Sonestu. .

Zašto je do toga došlo? Marriott navodno nije uspio ostvariti zajamčeni povrat vlasnicima hotela zbog pandemije, no to neće spriječiti SVC. Isti brend posluje i u Hrvatskoj, u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, no kako se doznaje, ova priča neće utjecati na naše hotele.

Najvećim dijelom, priča se veže za hotele brendova Courtyard i Residence Inn. Sonesta u svom portfelju trenutno ima 83 hotela u Egiptu, S. I j. Americi, a kako stvari stoje, mogao bi dobiti i Marriottove.

Marriott još uvijek nije ponudio odgovor

Za sada Marriott još uvijek razmatra SVC-ovu ponudu, no SVC i Sonesta ne žele komentirati priču s njima. Ono što je sigurno da je SVC nedavno najavio mogućnost daljnjeg širenja portfelja.

Na kraju lipnja IHG imao je 5900 a Marriott više od 7400 hotela. Sonesta će s ovom akcijom i preuzimanjem 103 hotela Intercontinentala imati 300 hotela.

Cijela priča zvuči nevjerojatno, i neki ovo nazivaju ”čisti reket”, no analitičari kažu drukčije. Oni ovo vide kao jasan cilj upravljanja objektima, i smanjenje rizika i troškova. Ponajviše jer se radi o čistoj financijskoj transakciji koja doista odgovara dioničarima.

“Iskreno, odnos je složen financijski i moramo činiti ono što mislimo da je ispravno za naše dioničare. Moraju raditi ono što smatraju ispravnim za svoje dioničare ”, rekao je predsjednik IHG-a Keith Barr ovog tjedna na Skift Global Forumu. “Imamo više interesa za ulaz nego za izlazak. To je više financijski odnos i transakcija nego što je to definicija izvedbe portfelja. “

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno