Subota, 10 lipnja, 2023

Marjan odlazi u povijest. Adris grupa ruši splitski hotel.

Izvor/Preuzeto: tportal.hr

Hotel Marjan u Splitu je izvan funkcije otkako ga je 2006. godine kupio Željko Kerum. Nakon stečajnog postupka koncem prošle godine kupila rovinjska Adris grupa, bit će srušen, doznaje tportal.

Na projektu hotela Marjan investitori su angažirali 3LHD studio iz Zagreba. Angažiran je i čuveni talijanski arhitekt i dizajner Piere Lissoni, a trenutno su u fazi ishođenja lokacijske dozvole.

Po neslužbenim najavama, hotel će se smanjiti za oko 6,5 tisuća kvadrata. Većim dijelom nastojati približiti izvornom obliku iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Pokušat će se neutralizirati posljedice nikad dovršene obnove otprije petnaestak godina. Tada je investitor bio Željko Kerum, a projektant Jerko Rošin.

Između ostalog uklonit će se dva velika hotelska aneksa, koja su nazvana apartmanima. U javnosti su se pojavile sumnje da se radi o stanovima. Neće više ni biti staklene fasade koja je bola oči. Formirat će se veliko unutrašnje dvorište, odnosno atrij. Sama fasada pratit će originalne zamisli prilikom prvotnog projektiranja Zapadne obale, što uključuje čak i boju kamena.

U Adris grupi za tportal su kazali da u suradnji s Gradom Splitom i mjerodavnima pripremaju dokumentaciju za obnovu hotela. Poslije obnove on će biti u skupini luksuznih hotela, no nisu željeli otkrivati planiranu visinu investicije i rokove dovršetka.

Originalni plan bio je do konca 2020. dovršiti dokumentaciju i u idućoj započeti radove. U to se utrošilo više od planiranih dvije milijarde kuna ulaganja kompanije u turistički sektor. Donesena Jje odluka da se zbog korone ona odgode za godinu dana. Stoga je realno da svoj prvi iskorak na tržište Dalmacije Adris grupa započne u 2022. godini.

Glavni splitski konzervator Rade Bužančić za tportal je kazao da su obavljeni razgovori s investitorima i projektantima. Njegova služba zasad zadovoljna onim što su vidjeli i čuli.

‘Radi se o vrhunskim stručnjacima koji su si dali zadatak napraviti ozbiljan redizajn, ali gotovo kao reminiscenciju na prvotni projekt. Žele se približiti originalu hotela Marjan i usredotočiti se na kvalitetu umjesto kvantitetu. To je novost u ponašanju na našim prostorima’, kazao nam je Bužančić.

Sam hotel Marjan nije zaštićen kao kulturno dobro, ali je postao dio prepoznatljive slike grada. Također je i akter jedne vrste suptilnog dijaloga s Dioklecijanovom palačom – i po površini i po visini. Po projektu Lovre Perkovića, nekadašnja industrijska zona s kamenolomima i cementarama na Zapadnoj obali je ‘higijenizirana’, kako objašnjava konzervator Bužančić.

‘Nedavna intervencija nije bila uspješna, a izvedbom dvostruke fasade čak je povećan gabarit tornja. Tako je izgubljena konzola zbog koje je postojao dojam da toranj lebdi u zraku. Investitori su spremni vratiti veći dio nježne slike izgubljene u rekonstrukciji prije petnaestak godina, pa čak i balkone s rešetkama. Projekt zasad ide u dobrom smjeru’, potvrđuje glavni splitski konzervator.

Hotel Marjan, nekadašnji ponos splitskog turizma, prije petnaest godina kupio je Kerum za 170 milijuna kuna. Tada ga je platio trostruko više od tražene početne cijene. Obećavao je i obnovu, sklopio ugovor s lancem Hilton. No ispostavilo se da je ova investicija povukla na dno kompletno njegovo poslovno carstvo. Za kupnju je jamčio trgovački lanac Kerum d.o.o., pa su ga banke blokirale, a on je najavljivao tužbe protiv banaka.

Hotel Marjan je tijekom godina ozbiljno devastiran.

Adria Resorts je koncem 2017. godine od austrijske Heta Asset Resolution grupe otkupila potraživanja nad hotelom Marjan. Prethodno je isto učinila s potraživanjima nad hotelskim aneksima te tražbinama 72 bivša radnika hotela. Marjan je koncem 2019. na elektroničkoj dražbi otkupila prijebojem za 3/4 procijenjene vrijednosti, odnosno za 324 milijuna kuna. Preostali vjerovnici ostali su kratkih rukava.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno