Subota, 1 travnja, 2023

Marina Polesana je prva realizirana faza velikog nautičko-turističkog projekta Katarina Monumenti

Na sjevernoj strani Pulskog zaljeva krenulo je odbrojavanje. Još manje od mjesec dana ostalo je do 12. travnja, kada je zakazana svečanost otvaranja Marine Polesane, prve realizirane faze velikog nautičko-turističkog projekta Katarina Monumenti koji u nekadašnjoj vojnoj zoni realizira tvrtka Kermas Istra poduzetnika Danka Končara. Prvi brodovi već su privezani na jednom od plutajućih pontona, prskalice zalijevaju uređene zelene površine, a radnici i strojevi obavljaju zadnje poslove vezane uz uređenje pristupne cestovne infrastrukture.

Na otoku Sveta Katarina parkirališta su spremna, obnovljeni objekti čekaju opremanje i početak rada, a u jednom od kutaka otoka uređeno je igralište na kojem će se ovog ljeta moći igrati odbojka na pijesku uz jedan od najboljih pogleda na Pulu. Kilometar pontona u moru s ormarićima, priključcima za vodu i struju, vatrogasnim vodovima i ostalom opremom neophodnom za prijem brodova već su neko vrijeme spremni za dugo očekivan start, piše Glas Istre.

– Nakon što smo početkom godine dobili uporabnu dozvolu, Marinu Polesanu je obišla inspekcija Ministarstva turizma i sporta te nam je sredinom ovog mjeseca izdano rješenje o kategorizaciji, čime su i formalno ispunjeni svi uvjeti i spremni smo za rad. S obzirom na to da se radi o prvoj fazi realizacije projekta i da brojni prateći sadržaji u marini tek trebaju zaživjeti, za početak smo kategorizirani s dva sidra jer smo po tom pitanju odlučili ići korak po korak. Da bi marina bila kategorizirana s tri sidra, mora, primjerice, raspolagati dizalicom, imati trgovinu u blizini, kao i još niz drugih sadržaja koje je bilo nemoguće realizirati u prvom koraku, ali nam je svakako u planu uskoro ih razviti na ovom području. Malo je kontradiktorno, pogotovo za novoizgrađenu marinu kao što je naša, da za višu kategoriju morate raspolagati određenim sadržajima, dok s druge strane ti sadržaji ne mogu početi s radom dok marina nije kategorizirana. Ali što je, tu je, najvažnije je da započnemo s radom, a kasnije se uvijek u hodu može napraviti ponovna procjena i dekategorizacija, kaže nam direktorica Marine Polesane Paulina Ilić.

U prvu fazu rada nova pulska marina kreće s 304 veza, od kojih su 262 u moru, a 42 na kopnu. Gostima će na raspolaganju biti recepcija, sanitarni čvorovi, praonica i sušionica rublja, specijalizirana trgovina s potrepštinama za nautičare i jedna ekskluzivna trgovina koja će u ponudi imati vina, maslinova ulja i ostale delikatese, dok će kroz sezonu biti otvoreni restoran i bar koji su, kako kaže direktorica, morali čekati kategorizaciju da bi išli u daljnje opremanje.

– Tvrtke koje se bave charter iznajmljivanjem plovila su još tijekom gradnje marine pokazale veliko zanimanje za zakup vezova, tako da s njima počinjemo raditi od samog početka. Za početak imamo dvije firme s kojima smo već sklopili ugovore, interes je velik i upiti stižu gotovo svakodnevno. S povećanjem obima posla raste i potreba za radnom snagom, tako da u marini već neko vrijeme zapošljavamo i imamo desetoro zaposlenih djelatnika, a prema sezoni i do početka lipnja vjerojatno će se ta brojka udvostručiti, kaže naša sugovornica.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno