Nedjelja, 4 lipnja, 2023

Mali Lošinj ponovno u Top 100 svjetskih destinacija!

Mali Lošinj izabran u Top 100 održivih destinacija svijeta

Šesti put za redom, ali prvi put online, održana je globalna konferencija posvećena održivom upravljanju destinacijama. Tom prilikom organizirana je dodjela nagrada za Top 100 održivih destinacija svijeta. Mali Lošinj se ponovno situirao u skupinu najboljih. Ove je godine konkurirao u kategorijama Kultura i zajednica te Priroda i ekoturizam.

Mali Lošinj
autor: Ivan Brčić

Turističke destinacije postaju održivije, odgovornije i atraktivnije

Natjecanje za 100 održivih destinacija organizira se kako bi se prikazale priče o održivom turizmu i dobrim praksama. Samo natjecanje je inspirativni primjeri drugim destinacijama, turoperatorima i putnicima.  Objavljivanjem ovog godišnjeg popisa i dijeljenjem nagrada dobre prakse i priča o uspjehu u upravljanju odredištima, inicijatori prepoznaju korake poduzete prema tome da turističke destinacije postanu održivije, odgovornije i atraktivnije posjetiteljima.

Ove je godine odabir više nego ikad bio određen kvalitetom, djelotvornošću i prenosivošću priča o dobroj praksi koje su dostavile destinacije. Cijela procedura koordinirana je od strane Zelenih destinacija (Green Destinations). Dostavljene nominacije ocjenjivao je Sustainable Top 100 tim, stručnjaci iz zemalja diljem svijeta te partneri Zelenih Destinacija.

Predsjednik TZ Mali Lošinj rekao je da je ovaj izbor dokaz da Mali Lošinj djeluje u pravom smjeru

Upravljanje održivim razvojem, koji je strateško pitanje i velika odgovornost, provodi se na svim razinama destinacije. To dokazuje činjenica da smo peti put uvršteni među Top 100 održivih destinacija svijeta. Turistička zajednica Grada Malog Lošinja je među predvodnicima održivog razvoja u Hrvatskoj. Među prvima smo se uključili u projekt Europske komisije: ETIS – Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta. Sudjelujemo i u projektu CROSTO – Hrvatski  opservatorij održivog razvoja turizma i brojnim drugima.

Mali Lošinj
autor: Sandro Puncet

Ove godine smo kao primjer dobre prakse predstavili projekt Integriranog upravljanja kvalitetom u destinaciji (IQM) u koji je uključeno više od 130 dionika u destinaciji. Cilj je podizanja kvalitete u svim segmentima ponude, stvaranjem standarda kvalitete, povezivosti dionika i prepoznatljivosti Lošinja kao destinacije izvrsnosti. Drago nam je da je uz Lošinj i Lika izabrana u Top 100 održivih destinacija svijeta. Zapravo je to upravo dokaz da naša strategija održivosti i uravnoteženosti razvoja turizma i okoliša plovi u dobrom smjeru, izjavio je Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Ova vodeća globalna konferencija posvećena održivom upravljanju destinacijama i natjecanje održava se pod pokroviteljstvom Top 100 Partnership, s posebnim doprinosima: Green Destinations, QualityCoast, TravelMole, Vision on Sustainable Tourism, Travelife, ITB Berlin, Azijska Mreža Ekoturizma, Ekoturizam Australija i GLP Films.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno