Subota, 10 lipnja, 2023

Mali Lošinj dao zeleno svjetlo strategiji razvoja turizma

Mali Lošinj zadovoljan ovogodišnjom turističkom sezonom

Mali Lošinj zadovoljan ovogodišnjom turističkom sezonom. S obzirom na to kakvima su se činile stvari proljetos, u lošinjskim turističkim forumima nisu nezadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom. Bilo je 50% turističkih dolazaka u odnosu na lani 57,7% noćenja u odnosu na lani (podaci se odnose na razdoblje od početka godine do kraja kolovoza). Razlog relativnom uspjehu vide u redovnom vraćanju višegodišnjih gostiju koji dolaze bez obzira na sve te u zemljopisnom položaju otoka.

Mali Lošinj 11. kolovoza imao prvi slučaj zaraze korona virusom

Dajući izvještaj na sjednici Skupštine TZ Lošinja prvi put sastala u novom sazivu, direktor Dalibor Cvitković najkritičniji je bio prema medijima. Ilustriravši to u prezentaciji naslovnicom Novog lista od 11. kolovoza, na kojoj je objavljeno da je Lošinj imao prvi slučaj koronavirusa. »Jedino su kod nas takvi podaci na naslovnicama. Nemam ništa protiv medija, ali ne treba prodavati novine ovakvim naslovnicama«, rekao je Cvitković. Dodao je da to nije imalo utjecaja jer je tih dana Italija donijela odluku o ulascima u državu uz obavezno testiranje, potom i Austrija, a onda je i Slovenija odlučila o karanteni.

Semafor s podacima o broju zaraženih, oboljelih i umrlih

Dalibor Cvitković je tražio da se na internetskim stranicama TZ-a objavi semafor s podacima o broju zaraženih, oboljelih i umrlih. No nije dobio dopuštenje županijskoga Stožera civilne zaštite. Problem je bio s fake news u inozemstvu poput vijesti iz njemačkih medija o tome da neće biti trajektnih linija s otocima.

Jedini imali protokol

Cvitković je istaknuo da je Lošinj jedini u Hrvatskoj izradio protokol ponašanja za slučaj zaraze u smještajnom objektu. Vezano za priredbe, dodao je da je postojala želja da se održe tradicionalna događanja. No nakon odluke Stožera civilne zaštite Hrvatske za događaje od stotinu i više sudionika, to u praksi postalo neprovedivo. Gradonačelnica Ana Kučić i predsjednica TZ Lošinja, rekla je da su »odluke TZ-a i Grada bile donošene u suradnji s epidemiološkom službom i drugim nadležnim službama«. Te da se u odabranom putu ustrajalo do kraja, a da »reklamacije vrlo često nisu bile upućivane na prave adrese.

Sudjelujući u raspravi, skupštinar Mario Kamalić ustvrdio je da nije bio problem u novinama. Problem je u tome što je šef Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić izdvojio Lošinj kao mjesto s koronavirusom.

(Ne)potrebna intervencija

Na ovoj sjednici predstavnici tvrtke Horwath HTL predstavili su Strategiju razvoja turizma, koju izrađuju za Lošinj i Cres. Prijedlog je dobio većinu glasova, uz jedan suzdržan glas. U prethodnoj se raspravi najviše govorilo o ideji gradnje žičare na Osoršćici. Nije postignut konsenzus oko toga je li riječ o nepotrebnoj intervenciji u okoliš ili je ta intervencija mala.

U novom sazivu, 23 mjesta u Skupštini podijeljena su tako da Jadranka turizam ima devetero članova, iznajmljivači smještaja 5, Lošinjska plovidba Turizam 2, Uvala Poljana i PSK-Bučanje po jednoga te od ostalih – turistička i ugostiteljska djelatnost po dvoje, a ostale nerazvrstane jednog predstavnika.

Novo Turističko vijeće

Izabrani su članovi Turističkog vijeća, tijela koje uz predsjednicu Anu Kučić broji još osam članova. Sanjin Šolić, Damir Mlacović i Dejan Jakovljević predstavljaju Jadranka turizam, Marina Brajković predstavlja Lošinjsku plovidbu Turizam, Ivan Milanović ugostitelje, Lovro Hesky turističku djelatnost, Ferdinand Zorović ostale djelatnosti, a Siniša Dakić-Barichievich iznajmljivače. Ova su imenovanja dobila jednoglasnu podršku prisutnih 15-ero članova Skupštine.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno