Nastavno na Master plan bike turizma otoka Lošinja, Grad Mali Lošinj, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, Jadranka d.d. i Lošinjska plovidba turizam d.o.o. potvrdili su spremnost  razvijanja cikloturizma te stvaranja ‘Bike friendly’ destinacije.

Tako je između navedenih partnera popisan sporazum o suradnji na provedbi projekta uređenja  pješačko – biciklističkih trasa na području Grada Malog Lošinja.

Ovo je samo početak većeg projekta rekonstrukcija i uređenja svih biciklističkih staza duž našeg arhipelaga, a njime će se omogućiti turistima siguran način istraživanja prirodnih ljepota otoka Lošinja, dok se u isto vrijeme omogućuje i lokalnom stanovništvu nesmetan i uređen put do svojih čestica i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ovo je možda dobra prilika da spomenemo kako će se uz projekt aglomeracija, paralelno na svim dionicama planirati i uređivati biciklističke staze, a prva koja je na redu je rekonstrukcija državne ceste D100 od Osora do Nerezina.“ naglasila je Ana Kučić, gradonačelnica Grada Malog Lošinja

Ovim sporazumom definira se uređenje dvije biciklističko-pješačke trase. „Blueline“ trasa dužine 25 km koja spaja istočnu i zapadnu obalu otoka Lošinja, a koja se proteže od Sunčane uvale, Čikata preko Malog Lošinja do Rovenske u Velom Lošinju gdje gravitira najveći broj smještajnih objekata na području Malog i Velog Lošinja. 

„Vjerujemo da je u kontinuiranom ulaganju u razvoj našega otoka ključna sinergija, zbog čega nam je iznimno važno da lošinjska Jadranka d.d. kao partner sudjeluje u svim aktivnostima kojima je cilj rast i razvoj otoka Lošinja. Jedna od njih svakako je uređenje pješačko biciklističkih staza i stvaranje bike friendly destinacije sa svim uslugama i ponudom koje su vezane uz taj segment turizma, što će, sigurni smo, utjecati na dodatno pozicioniranje i prepoznatljivost cijelog lošinjskog arhipelaga.“, izjavio je predsjednik Uprave Jadranke d.d. Sanjin Šolić. 

Druga trasa dužine 15 km i naziva „Stonewalls trail“ polazi od Nerezina, preko rodnog mjesta Svetog Gaudencija – Tržića do antičkog grada Osora. Poznata je po kulturnoj i prirodnoj baštini – brojnim očuvanim suhozidima te prekrasnim pogledom na planinu Osoršćicu s jedne strane i Puntu Križa s druge, morske, strane. 

U želji za očuvanjem i osvještavanjem gostiju o važnosti i značajkama naših „gromača“, te ukupne kulturne baštine otoka, sretni smo što sudjelujemo u ovom projektu koji će jednog dana spojiti sve biciklističke trase našeg prekrasnog otoka, te ponuditi gostima dodatan sadržaj.“ , rekla je predsjednica Uprave Lošinjske plovidbe Turizam d.o.o. Marina Brajković

”Osim ulaganja u staze, na području Grada Malog Lošinja radit će se na unaprjeđivanju svih ostalih usluga vezanih za bike turizam, od smještaja, gastronomije, transporta, prirodnih doživljaja, biciklističkih usluga, do jačanje lokalne scene sa što većim uključivanjem lokalnog stanovništva.

Biciklizam je posljednjih godina vrlo popularan u Europi i svijetu te jedan od za nas najvažnijih proizvoda s kojim možemo produžiti turističku godinu, a s novim trasama „Blueline“ i „Stonewall trails“ stvaramo novi turistički proizvod otoka Lošinja. Predviđeni rok završetka uređenja trasa je 5 godina uz godišnja zajednička ulaganja svih partnera od cca 2,5 milijuna kuna što će se definirati za svaku poslovnu godinu zavisno od zahtjevnosti pojedine faze projekta objasnio je Dalibor Cvitković direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.

Odličan primjer sinergije svih turističkih dionika na otoku Lošinju i putokaz drugim destinacijama. Jer turizam je puno više od smještaja te je važno shvatiti kako su destinacija svi, a ne pojedinci. Sinergija svih dionika u destinaciji, privatnog i javnog sektora, mora biti imperativ.

Mali Lošinj svojim primjerom još jednom dokazuje kako su jedni od lidera u našem turizmu.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!