Njemačka Lufthansa, članica Star Alliance grupacije, revidirala je svoj red letenja za drugu polovicu srpnja i početak kolovoza. U njemu je najavljeno gotovo 55 tjednih letova prema Hrvatskoj, što je blago smanjenje u odnosu na prvu polovicu ovog mjeseca.

Lufthansa će u nastavku ovog mjeseca prometovati na 11 međunarodnih linija prema Hrvatskoj iz svoje dvije glavne baze – Frankfurta i Munchena.

Smanjenje prema Zagrebu

Ono što čudi jest činjenica da Lufthansa smanjuje broj tjednih letova prema Zračnoj luci Zagreb u srcu sezone. Naime, umjesto dosadašnja dva leta dnevno (14 puta tjedno), kompanija će sada prometovati 11 puta tjedno prema Zagrebu, umjesto dva, jedan let dnevno dostupan je ponedjeljkom, utorkom i srijedom, piše Croatian Aviation.

Također, u medijima se proteklih dana pisalo o povezanosti zagrebačke zračne luke, pa je većina prenijela vijest kako je Zagreb upravo s Lufthansom povezan s Munchenom, što je netočan podatak. Naime, Lufthansa je tu liniju trajno ukinula te na njoj planira prometovati od ove jeseni, no šanse za to su zbilja male. Munchen i Zagreb povezuje Croatia Airlines s pet tjednih letova.

Smanjenje broja tjednih operacija Lufthanse na liniji između Frankfurta i Zagreba jest neočekivano, osobito kada znamo da kompanija povećava broj tjednih operacija prema zračnim lukama u susjedstvu.

Dva tjedna leta prema Rijeci

Riječka je zračna luka s početkom srpnja napokon dobila linije ovog avioprijevoznika. Linije Lufthanse prema Munchenu i Frankfurtu prometuju jednom tjedno, obje subotom. Na liniji iz Frankfurta prometuju zrakoplovi tipa A320, dok na liniji iz Munchena kompanija koristi manje zrakoplove tipa CRJ900.

Letovi prema Puli

Pulska zračna luka također ima linije prema Munchenu i Frankfurtu, no u prometu je više tjednih letova u odnosu na Rijeku. Naime, linija iz Munchena za Pulu prometuje subotom i nedjeljom, dok linija iz Frankfurta prometuje ponedjeljkom, petkom i subotom. Kompanija na liniji iz Frankfurta koristi zrakoplove većeg kapaciteta (A320).

Sedam tjednih letova prema Zadru

Zadarska zračna luka trenutno ima sedam tjednih letova ovog avioprijevoznika. Linija iz Munchena prometuje tri puta tjedno, srijedom, subotom i nedjeljom, dok linija iz Frankfurta prometuje četiri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom, subotom i nedjeljom. Kompanija koristi zrakoplove tipa CRJ900, E195, A320 i A321 prema zadarskoj zračnoj luci.

Prema Splitu letovi 13 puta tjedno

Značajniji broj operacija bilježi Zračna luka Split. Linija iz Munchena trenutno prometuje sedam puta tjedno, svakog dana osim srijedom, no petkom prometuju dva dnevna leta. U drugoj polovici kolovoza kompanija najavljuje smanjenje broja tjednih operacija na ovoj liniji.

Linija Frankfurt – Split – Frankfurt u prometu je šest puta tjedno, svakog dana osim srijede, a kompanija na njoj koristi zrakoplove iz A320 obitelji. Na linijama prema Munchenu i Frankfurtu iz Splita još prometuju Croatia Airlines i Condor Airlines.

Dubrovnik rekorder

Zračna luka Dubrovnik trenutno bilježi najveći broj tjednih letova ovog njemačkog avioprijevoznika. Radi se o čak 16 tjednih letova na dvije linije.

Linija iz Munchena prema Dubrovniku prometuje svakodnevno, s time da su dva dnevna leta trenutno dostupna subotom i nedjeljom, ukupno 9 puta tjedno. Linija iz Frankfurta za Dubrovnik prometuje 7 puta tjedno, svakog dana u tjednu. Na linijama prema Dubrovniku Lufthansa također koristi zrakoplove iz A320 obitelji.

Lufthansa trenutno ima čak 54 tjedna leta prema 6 hrvatskih zračnih luka. Kompanija ne prometuje jedino prema Braču i Osijeku, dvije zračne luke otvorene za međunarodni promet.

Uz Croatia Airlines, Air France, KLM, LOT, Austrian Airlines i druge velike avioprijevoznike, Lufthansa omogućuje konekcije prema brojnim odredištima u Europi i svijetu što je iznimno važno za povezanost hrvatskih zračnih luka.

Valja napomenuti kako je moguće da će Lufthansa u narednim tjednima reagirati na promjenu pozicije Hrvatske na korona-karti smanjujući broj tjednih letova i/ili koristeći zrakoplove manjeg kapaciteta prema 6 spomenutih zračnih luka. Radi se o promjeni koja bi prije svega mogla utjecati na avioprijevoznike koji su limitirani na određeno tržište te nemaju široku mrežu na kojoj bi mogli privući veći broj konektiranih putnika.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!