Srijeda, 4 listopada, 2023

Lockdown u Irskoj. Čeka li i Hrvatsku isti scenarij?

Lockdown u Irskoj u trajanju od 4 tjedna. Irski najviši zdravstveni dužnosnici preporučili su vladi da se uvede druga nacionalna karantena u zemlji u trajanju od mjesec dana. O drastičnoj mjeri vlada bi trebala raspraviti u ponedjeljak. Zemlja je u subotu prijavila najviši dnevni broj zaraženih od kraja travnja.

Irski posebni tim zavoda za javno zdravstvo preporučio je da se na najvišu razinu (5) sa sadašnje 2. podignu ograničenja vezana uz covid-19 u 24 od 26 irskih okruga. Isto tako, s razine 3 na 5 u Dublinu i Donegalu.

Lockdown ozbiljno bi ugrozio gospodarstvo Irske

Premijer Micheal Martin i čelnici dvaju koalicijskih partnerskih stranaka, sastat će se s glavnim irskim zdravstvenim dužnosnikom u ponedjeljak uoči vladina sastanka. Povratak u ovakvu karantenu imao bi ogroman negativni učinak na gospodarstvo ove zemlje. Isto tako, društvene posljedice bile bi kritične. No Vlada je gotovo u potpunosti prihvatila prijedloge i savjete irskog Stožera.

Irska bilježi uporno povećanje broja zaraženih od kraja srpnja, nakon što je izišla iz jedne od najtežih karantena u Europi.

Vlasti će pozvati stanovnike na opći lockdown. Stanovnicima će biti preporučeno da ostanu u svojim kućama, a samo će biti otvorene trgovine za osnovne potrepštine. Stanovnici će moći izlaziti u svrhu vježbanja unutar 5 kilometara. Za razliku od prve karantene škole i jaslice neće se morati zatvoriti. Ove mjere usklađene su s preporukama u sklopu razine 5.

Irska na 14. mjestu po broju zaraženih

S brojem od 104,6 zaraženih na 100.000 stanovnika u razdoblju od 14 dana, Irska je na 14. mjestu među 31 europskom državom. Irska ima relativno niske kapacitete bolničkih kreveta u usporedbi s drugim europskim zemljama. Broj hospitaliziranih pacijenata porastao je na 132, a vrhunac od 881 pacijenta dosegnut je u travnju za vrijeme prve karantene.

Irska koja ima 6 i pol milijuna stanovnika ima od početka epidemije ukupno 38.032 zaraženih i 1810 umrlih.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno