Petak, 31 ožujka, 2023

Lockdown postat će knockdown. Opstati ili propasti?

Iz tjedna u tjedan promjena radnog vremena

Iako je Varaždinska županija u Zagreb poslala novi prijedlog strožih mjera, među kojima je i skraćeno radno vrijeme lokala do 20 sati, Nacionalni stožer taj je prijedlog odbio. No, varaždinske ugostitelje to ne tješi, “ako nisu danas, sutra će”, kažu. Pa zdvojni zbrajaju računicu isplativosti.

– Opstat ćemo ili propasti – kaže Skender Pajaziti, vlasnik slastičarnice i caffe bara Nimfa u Varaždinskim Toplicama. On je ionako ostao bez najvjernijih gostiju – pacijenata na rehabilitaciji u Specijalnoj bolnici koja se nalazi preko ceste. – Oni ne smiju van, isto kao i bolničko osoblje kad ima pauzu. Ali borimo se. Lokal je obiteljski i to nam je egzistencija. Promet nam je i dosad pao za 60 posto i već smo i sami razgovarali da skratimo radno vrijeme – kaže mladi gazda Nimfe.

I varaždinskom restoranu iz Michelinova vodiča – Bedem – večere su ionako već pale na nulu.

Na koljenima još nismo

– Na koljenima nismo, a ne znamo hoćemo li pasti, pitanje je koliko će sve potrajati. Ako ovime spašavamo veću štetu – O.K., je li tako? – pita se suvlasnik Zlatko Novak.

Pub Medina škrinja, najfrekventnije mjesto za noćni izlazak u gradu, trpi najveću štetu. – Radili smo do ponoći, vikendom do tri, pa svaki dan do ponoći, pa do 22 sata, sad bismo trebali do 20 sati. Za nas je to propast i razmišljamo o zatvaranju dok sve ne prođe. Imamo 12 zaposlenih u dva lokala, gdje da svi rade do 20 sati? A uvjete za državne mjere ne ostvarujemo jer nam prihod nije dovoljno pao.

U prosincu smo ušli u veliku investiciju, novi lokal Living rooms, koji nam sad ‘smeta’ za državnu potporu. Država zbraja prihod iz dva lokala, a ne računa da je to dvostruko više zaposlenih i dvaput veći troškovi. Bolje da zatvorim pa ću mirno spavati. Ljudi će na burzi dobivati naknadu – kaže Domagoj Marić.

I zaključuje: – Ovo je gore nego lockdown. Mrcvarenje. Iz tjedna u tjedan promjena radnog vremena. A Porezna traži ‘šihterice’. Teško je rasporediti ljude da svi odrade zakonske sate i nitko ne dobije otkaz. Trebamo koncept u kojem će se sve službe međusobno pratiti – zaključio je Marić.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno