Petak, 31 ožujka, 2023

Last minute trend pogoduje niskotarifnim aviokompanija

Last minute trend rezervacija karata, kao posljedica koronavirus pandemije, pogodovao je i niskotarifnim avioprijevoznicima.

Last minute rezultat je neizvjesnosti na tržištu. Sve dok je neizvjesnost putovanja prisutna, avio kompanije u mogućnosti su biti konkurentni cijenama na tržištu zrakoplovnih putovanja.

Osjetljiva reakcija cijena na tržištu bila je u potpunosti očekivana, očitovali su se iz kompanije Skyscanner. Hugh Aitken, potpredsjednik popularne platforme, objasnio je za Reuters da je to samo pokazatelj da zrakoplovne kompanije imaju kapacitete koje moraju popuniti.

Posjeti na njihovu stranicu bilježe pad od čak 70% zbog utjecaja pandemije COVID-19 virusom. Ona je snažno utjecala na potraćnu i u ovom sektoru.

Last minute-rast pretraga zbog neizvjesnosti putovanja

Kada su ukinuta ograničenja putovanja u lipnju, došlo je do izvjesnog rasta pretraga za putovanjima. Na globalnoj razini pretrage su veće nekih 25 % u odnosu na prošlu godinu u isto vrijeme.

Zbog neizvjesnosti u svezi samih ograničenja, promjene su vidljive i u razdobljima najava novih. Ljudi na sve moguće načine u tom razdoblju pokušavaju doći kući, stoga pretrage i tada skaču.

Pojačano je pretraživanje domaćih letova zbog nemogućnosti ili straha putovanja međunarodnim linijama.

Uglavnom se to očituje u Aziji iako posljednjih mjeseci do blagog rasta dolazi i u pretraživanu međunarodnih letova. Sve ovo podaci su analiza izvršenih od strane Skyscanner grupacije.

Sve se više pretražuju i letovi s daljim datumima polijetanja, vodeći se nagađanjima koje će se granice u budućnosti otvroiti. Najbolji primjer tome jesu rezervacije koje stižu za slijedeću, 2021. godinu. Takve rezervacije i pretrage putovanja sada su u porastu.

IATA priopćila kako je potražnja za letovima pala u srpnju za nevjerojatnih 79,8% u odnosu na godinu prije.

Same prognoze iz IATA-e govore da će zračni prijevoz vratiti ”na staro” tek tamo 2024. godine. Ovakve prognoze doista su poražavjuće za cjelokupni turistički i prometni sektor.

No, ono što je bitno jest da se avio kompanije i zračni prijevoznici preispitaju. Naime, potrebno je prilagoditi se organizacijski i tehnički onome što dolazi. Treba presložiti i strategiju poslovanja. Jer, kako stoji u priopćenju IATA-e, poslovna putovanja također će se vratiti na pretkriznu razinu tek za nekoliko godina.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno