Subota, 25 ožujka, 2023

Kvarner je do kraja studenog, u pandemijskoj godini ostvario čak 2,3, milijuna dolazaka

Prema službenim podacima sustava eVisitor, na Kvarneru je od početka godine pa do kraja studenog ostvareno 2,3 milijuna dolazaka i nešto više od 15 milijuna noćenja, što je 80% ostvarenih noćenja usporedimo li s rekordnom 2019. godinom te 38% više noćenja u odnosu na prošlu godinu, piše Turizmoteka.

“Unatoč tome što se nažalost situacija s pandemijom u čitavoj Europi u zadnjih mjesec i više dana pogoršala, Kvarner je uspio zadržati glas sigurne destinacije. Najbolje nam to pokazuje broj gostiju koji su tijekom 11 mjeseci ove godine boravili na Kvarneru. Definitivno najpopularniji i najtraženiji smo bili među gostima iz Njemačke koji su ove godine ostvarili skoro pa jednak broj dolazaka i noćenja kao i tijekom rekordne 2019. godine – ukupno gotovo 4,6 milijuna noćenja i preko 600 tisuća dolazaka! Slijede domaći gosti s 2,4 milijuna noćenja, zatim gosti iz Slovenije s 2,3 milijuna noćenja te gosti iz Austrije s 1,4 milijuna noćenja. Tu su i gosti iz Češke s ostvarenih 700 tisuća noćenja što je za samo 1% manje u odnosu na 2019, i gosti iz Poljske s ostvarenih nešto manje od 600 tisuća noćenja što je samo 5% manje u odnosu na 2019. godinu. Ovo su iznimni rezultati koji potvrđuju kako je naš smjer razvoja kroz kojeg smo ulagali u kvalitetu a ne u kvantitetu i promotivne aktivnosti kroz koje ističemo našu blizinu i specijaliziranu ponudu isplatio.

Iako Kvarner već godinama drži svoje mjesto kao jedna od TOP 3 hrvatske regije prema ostvarenom broju noćenja, trendovi u turističkim putovanjima koje je stvorila pandemija u zadnje dvije godine savršeno odgovaraju našoj ponudi koju gradimo. Primjerice, i ove i prošle godine na Kvarneru boravi sve veći broj gostiju visoke platežne moći, to su gosti koji su u godinama prije pandemije putovali u daleke i egzotične destinacije a sada zahvaljajući tome što ih i dalje drži želja za putovanjem biraju brzo i jednostavno dostupne destinacije, prije svega zbog vlastite sigurnosti. Najbolje nam to pokazuju turistička kretanja u smještaju: tijekom 2021. godine broj noćenja u objektima s 5* porastao je za 80%, a u objektima s 4* zvjezdice za 76% usporedimo li s 2020. godinom. Kod kampova ove godine veliki rast bilježe i mali luksuzni kampovi u OPG-ovima (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo), i to 86% više noćenja u usporedbi s 2020. godinom.

S druge strane, u hotelima s 5* ostvareno je 130% više noćenja, a u hotelima s 4* zvjezdice 121% više noćenja u odnosu na prošlu godinu. Općenito, prema vrsti smještaja, najviše noćenja ostvareno je u obiteljskom smještaju (6,6 milijuna), zatim kampovima (3,4 milijuna) i hotelima (2,3 milijuna)”, pojasnila je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno