Srijeda, 4 listopada, 2023

kulTura je IN. Projekt vrijedan 1,3 milijuna eura rezultat uspješne hrvatsko-slovenske suradnje

‘Uz projekt kulTura doživite kulturu potpuno drugačije!’ – geslo je to projekta punog naziva ‘Baština Jaske i Črnomlja može biti kul. Za sve.’

Projekt zajednički provode dva dobra hrvatsko-slovenska susjeda, Grad Jastrebarsko Općina Črnomelj u suradnji s partnerima. Riječ je o posebno osmišljenoj turističkoj turi koja spaja bogatu kulturnu baštinu ova dva mjesta s vrhunskom gastronomskom lokalnom ponudom.

– Projekt kulTura zapravo je nastavak dugogodišnje uspješne suradnje Grada Jastrebarskog i Općine Črnomelj i jako smo sretni što je to prepoznala i Europska unija te je projekt u okviru programa Interreg sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,3 milijuna eura, od čega je 85% sredstava osigurano iz EU fondova, ističe gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Prekogranični turistički proizvod – kulTura obuhvaća ture po 13 atraktivnih lokacija kulturne baštine u Jaski i 15 u Črnomlju, te je podržan s mobilnom aplikacijom i prekograničnom digitalnom bonitetnom karticom.

– Naime, putem mobilne aplikacije kulTura, svi posjetitelji ture moći će skupljati bodove i zatim ih koristiti za različite pogodnosti kod lokalnih ponuditelja u Jaski i Črnomlju. Naša tura, osim povijesnih lokacija, obuhvaća i lokacije tradicionalnih jaskanskih obrta, kao što je primjerice bačvarstvo; i tako smo prekograničnom suradnjom povezali sve – zajedničku bogatu povijest, vrhunsku gastronomsku ponudu naših krajeva i uključili naše sugrađane, bez kojih ovog projekta ne bi ni bilo, napominje Novosel.

Organizatori su u projekt uključili lokalne muzeje, turističke vodiče, kulturne udruge, građane kroz prikupljanje priča, fotografija iz povijesti jer je upravo to ogroman potencijal koji to područje, usprkos tomu što nije veliko površinom, može staviti uz bok većim i popularnim turističkim destinacijama.

– Otud i slogan našeg projekta: Nema granica – odnosno Brez meja,jer kultura zaista ne poznaje granice – za nju su to linije na karti koje nas spajaju, poručuje Novosel.

Nitko nije mogao predvidjeti današnju situaciju pandemije kad je projekt pokrenut, no sve aktivnosti sada su prilagođene trenutnom stanju.

– Početkom godine bilo je organizirano nekoliko probnih tura za lokalno stanovništvo koje je pozitivno reagiralo i sa velikim zanimanjem prošlo turu, također organizirali smo i niz različitih radionica, a krajem tjedna planiramo organizirati webinar za lokalne ponuditelje i turističke vodiče iz Jaske i Črnomlja, kako bi se međusobno upoznali s posebnostima jedne i druge ture te jedni drugima mogli pomoći u dovođenju turista i razmjeni iskustava i dobre prakse, najavljuje Petra Masnec iz Turističke zajednice grada Jastrebarskog.

Turistička zajednica grada Jastrebarskog jedan je od 10 projektnih partnera među kojima su još i Sveučilište u Ljubljani – Fakultet za elektrotehnikuRazvojno informacijski centar Bela krajina, međunarodno sveučilište Libertas

Detalje o projektu kulTura doznali smo od gradonačelnika grada Jastrebarskog Zvonimira Novosela Petre Masnec iz Turističke zajednice Jastrebarskog koje smo ugostili u studiju emisije Dobro jutro, Hrvatska:

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Sourcehrt.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno