Nedjelja, 29 siječnja, 2023

Kuba otvara većinu zemlje za međunarodne turiste

Kubanski premijer Manuel Marrero u četvrtak navečer najavio je će se većina te karipske otočne države početkom sljedećeg tjedna otvoriti međunarodnom turizmu. Kuba ulazi u “novu normalnost” nakon izbijanja epidemije koronavirusa.

Havana nije među odabranima

Kuba, koja je svoje granice zatvorila prije šest mjeseci kako bi spriječila širenje zaraze, postupno se otvara turizmu uoči predstojeće turističke sezone. Sljedećeg od ukupno 16 kubanskih provinicija, za turizam će prvo biti otvoreno njih trinaest. Tako je najavio Marrero u raspravi na okruglom stolu koju su prenosili mediji diljem zemlje. Među njima, međutim, nije i glavni kubanski grad Havana. U njemu se tek nazire smirivanje drugog vala epidemije uz pomoć restriktivnim epidemioloških mjera, među kojima je i policijski sat.

Kuba broji turizam kao vodeću granu gospodarstva

Turizam je inače jedna od vodećih izvora za prilijev stranih valuta u Kubu. Suspenzija te gospodarske aktivnosti ove godine dodatno narušila slabu ekonomiju u toj zemlji. “Otvorit ćemo mogućnost međunarodnih letova za sve provincije koje ulaze u traću fazu popuštanja mjera”, kazao je kubanski premijer.

Osim otvaranja turizmu, Marrero je najavio mogućnost izolacije u kući. Naime, kubanski zdravstveni sustav do sada je spriječio širenje epidemije i smanjio smrtnost obveznom hospitalizacijom svih potvrđenih slučajevima. Isto tako praćenjem i izoliranjem kontakata u za to predviđenim objektima.

Do sada neobična kategorizacija zaraženih

Do sada je 115 tisuća osoba koje su spadale u kategoriju sumnjivih slučajeva i kontakata boravilo u objektima za izolaciju. Samo je kod njih pet posto potvrđena zaraza koronavirusom.

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel kazao je na okruglom stolu da je ta zemlja dokazala da je naučila živjeti s virusom. Suzbijala je drugi val zaraze uspješnije nego prvi i oštro smanjujući smrtnost od koronavirusa. Smatra da se ekonomski i društveni život mogu vratiti uz pridržavanje striktnih epidemioloških mjera poput nošenja maski i držanja razmaka.

Predsjednik Diaz-Canel zaključio:

“Pandemija nas je koštala i imala je veliki utjecaj na državni proračun. Radili smo vođeni neprikosnovenim principom, da je glavno blago život kubanskog naroda”, kazao je Diaz-Canel.

Podsjetimo se, Vlada je u ožujku suspendirala velike kulturne i sportske događaje. No nije preporučila svom radnom stanovništvu i mladima da ostanu kod kuće.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno