Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Kroz Zračnu luku Zadar do danas prošlo nešto više od 90 tisuća putnika što je tek 16 posto prometa u odnosu na lani

Zadarska je zračna luka još jedna u nizu koja bilježi značajan pad broja putnika. Prometa u travnju i svibnju nije bilo, no zato od tada kontinuirano raste. Usprkos pandemiji, nastavlja se projekt produljenja uzletno – sletne staze.

Zračna luka Zadar u travnju i svibnju nije imala putnika, no brojke od lipnja kontinuirano rastu. U lipnju je kroz ovu zračnu luku prošlo gotovo 3 tisuće putnika, u srpnju preko 33 tisuće, a kolovoz je trenutno na gotovo 43 tisuće putnika! Ukupno je od prvog siječnja do danas kroz zadarsku zračnu luku prošlo 90. 959 putnika, što je tek 13% prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine (562 251 putnika).

Do danas je Zračna luka Zadar prihvatila i otpremila 1806 zrakoplova, dok je prošle godine u istom periodu bilo njih čak 3868. Od toga valja istaknuti da je broj redovnih letova značajno manji, dok je broj poslovnih zrakoplova ostao gotovo na istoj razini kao i prošle godine, što je u skladu s očekivanjima, s obzirom na to da korona kriza nije značajno utjecala na poslovnu avijaciju.

Komercijalni promet nastavit će se i u rujnu, Zadar će biti povezan sa 20 europskih destinacija.

Najprometniji dan za ovu zračnu luku i u rujnu će biti subota, kada se očekuje oko 35 slijetanja i polijetanja. Prema Zadru će u rujnu prometovati 9 aviokompanija: Croatia Airlines, Austrian Airlines, Ryanair, EasyJet, Eurowings, Transavia, LOT, Lufthansa te Luxair.

Kako nam je potvrdio glasnogovornik Zračne luke Zadar, gospodin Barać, izrada projektne dokumentacije za produljenje uzletno-sletne staze 13-31 Zračne luke Zadar je u tijeku i nesmetano se odvija u odnosu na okolnosti vezano za pandemiju. 

Trenutačno se odvijaju geomehanička ispitivanja i sukladno ugovornim obvezama projektanata, očekujemo da se do prosinca ove godine dovrši izrada projektne dokumentacije vezano za produljenje USS 13-31 i pripadajućih voznih staza te da se ista preda na ishodovanje građevinske dozvole. Daljnji tijek rekonstrukcije i izgradnje ovisit će o odlukama relevantnih tijela države, no sigurni smo da će realizacija zadržati povoljnu dinamiku.

Postojali su veliki planovi za zadarsku zračnu luku u ovoj ljetnoj sezoni, no oni su odgođeni zbog izbijanja pandemije na globalnoj razini. Podsjećamo, partnerska kompanija Ryanaira, Lauda, planirala je bazirati zrakoplove tipa A320 u ovu zračnu luku i povezati je s brojnim europskim destinacijama. Nažalost, do realizacije ovog plana ipak nije došlo, no nadamo se aktivaciji u ljetnoj sezoni 2021.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno