Srijeda, 4 listopada, 2023

Kroz okuse upoznajte povijest i doživite destinaciju! Travel to Taste Krk!

Protekloga vikenda započeli smo s gastronomskom kampanjom Put do okusa Krka, s ciljem predstavljanja jesenske ponude restorana, konoba i kušaone na području i okolici grada Krka, tijekom listopada i studenog.

Prvom vikendu promotivne akcije pridružili su se kušaona Magriž, konoba Marija, konoba Pud Brest i konoba Ivinčić, a sada su se toj listi pridružili i restoran Casa del Padrone, konoba Šime, Kuća krčkog pršuta Žužić te Caffettaria XVIII.st.

Zavidnoj listi gastronomskih delicija napravljenih od izvornih krčkih sastojaka, poput šurlica s gulašom, juhe od domaće tikve, presnacu, krčkoj pečenoj janjetini s krumpirom, makarunima na brudet (hobotnica, lignja, sipa), „Male miće s koće“ – male pržene lignje ili ribi u krušnoj peći s krumpirom, piti od skute, palačinkama sa skutom i marmeladom od smokava, pridružila su se i nova jela.

Evo samo nekoliko primjera novih delicija u kojima možete uživati: biftek natur, rib eye steak domaći simentalac odležan u dry ageru minimalno 40 dana, fiorentina steak (svi steakovi začinjeni su mladim maslinovim uljem 2020. godine, OPG Jurešić i u ponudi su u pola cijene), kvarnerski škampi sa žara ili na buzaru, jadranske lignje kuhane u vinu sa krumpirom, šurlice sa škampima i blitvom, pašteta od krčkog pršuta, maneštra s krčkim pršutom, makaruni sa žgvacetom od krčkog boškarina, šurlice s kozicama i krčkim pršutom te slatke delicije poput krčke kneginja i čitavog mnoštva drugih slastica koje Caffettaria XVIII.st. nudi u pola cijene!

OPG Magriž bavi se proizvodnjom krčkog sira od 1984. godine. Poznat je po svojim patentiranim vrstama ovčjeg sira – Črnom i Zelenom bodulu (sirevima koji su dozrijevali umotani u lišće oraha, odnosno mješavinu domaćeg začinskog bilja) i siru Magriž.

Krčki pršut prvi je hrvatski proizvod zaštićen u EU, nasoljen samoniklim začinskim biljem sa otoka Krka, ne dimi se, sazrijeva u koži i, naravno, suši se na kčrkoj buri!

Krčka kneginja autentična je krčka slastica, nastala koristeći namirnice koje su se tradicionalno koristile u kuhinji na dvoru Frankopana.
Torta je inspirirana vjenčanjem Dorotee Blagdanske i Nikole Frankopana koji su se vjenčali u Vrbničkom polju u drugoj polovici 15. stoljeća.

Krčko maslinovo ulje zaštićeno je oznakom izvornosti EU 2016. godine. To je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline od autohtonih krčkih sorti maslina poput Debele, Naške, Rošulje i Slatke, a koje moraju biti zastupljene pojedinačno ili zajedno u najmanjem udjelu od 80%.

Otok Krk riznica je autentičnih delicija kao što su krčki sir, pršut, janjetina, šurlice, maslinovo ulje i žlahtina, a ove jeseni osigurat ćemo vam mogućnost uživanja u ovim specijalitetama upravo tamo gdje nastaju.
Tijekom listopada i studenog upoznat ćemo vas s jelovnicima prepunim namirnica otočkih proizvođača koji spajaju već poznate okuse otoka u novu gastronomsku priču.

Jesti lokalno znači razumjeti da najbolji okusi dolaze upravo iz mjesta gdje se u tom trenutku nalazite. Jesti lokalno znači hraniti sebe, ali i zajednicu koja je tu hranu proizvela.

Upoznajte okuse u kojima uživate tako što ćete upoznati njihovu povijest i njihove korijene.
U suvremenoj gastronomiji s lokalnim sastojcima kvaliteta više nije upitna, već postaje doživljaj!

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno