Srijeda, 22 ožujka, 2023

Kriza je dovela zrakoplovne kompanije da zbog uštede režu već ionako rijetki red letenja

Putnički promet je ostao samo u tragovima u odnosu na ono na što smo navikli, a većina zrakoplova koji zauzimaju zračni promet su teretni i poslovni zrakoplovi i ostaci ostataka nekada sveprisutnih putničkih zrakoplova, prema riječima croatianaviation.com. Također, znatan broj putničkih zrakoplova je dobio svoje inačice takozvanih Preightera odnosno putničkih zrakoplova transformiranih u teretne zrakoplove, a sve u nadi kako bi zrakoplovne kompanije pokušale smanjiti svoje financijske gubitke uzrokovane ne samo manjim brojem putnika već i povećanim zahtjevima za cargo letovima zbog znatnih redukcija u broju aktivnih zrakoplova i redovnih putničkih linija kojima se teret ranije prevozio.

Na trenutnu situaciju u zračnom prometu osvrnuo se i direktor Eurocontrola gospodin Eamonn Brennan (Europska organizacija za sigurnost zračne plovidbe, čiji je član i Hrvatska od 01.03.1997. godine) na nedavnom sastanku organiziranom od strane spomenute europske organizacije.

Prema riječima gospodina Brennana brojne restrikcije u zračnom prometu i zahtjevi za testiranjima putnika doveli su do potpunog zastoja u zračnom prometu. Iako je prvo tromjesečje tradicionalno nisko po broju putnika i putničkih letova utjecaji pandemije doveli su do toga da zrakoplovne kompanije pokušavaju napraviti uštede dodatnim rezanjem ionako rijetkog reda letenja.

Prema podacima Eurocontrola, vidljivo je smanjenje od 62% zračnih operacija u usporedbi s istim periodom u 2019. Također, najave su da će se ovaj negativni trend nastaviti i u veljači te da značajnog oporavka zračnog prometa ne će biti prije Uskrsa.

O kakvom se negativnom trendu u zrakoplovstvu radi najbolje će nam dočarati podaci za 20. siječanj 2020. koje je objavio Eurocontrol.

  • EasyJet, Ryanair i Wizz Air bilježe pad od 96% u pogledu broja zračnih operacija u usporedbi s istim danom 2019. godine,
  • KLM bilježi pad u brojkama zračnih operacija za 62% dok Air France bilježi pad od 67% u usporedbi s podacima za navedeni 20. siječnja 2019,
  • Turski prijevoznici Turkish Airlines i Pegasus bilježe nešto manji pad – 56% i 48%, budući da imaju znatno veći broj letova unutar Turske.
  • Norveški zrakoplovni prijevoznik Wideroe bilježi pad od samo 13% u usporedbi s prošlogodišnjim brojkama zahvaljujući svom fokusu na prijevoz putnika u domaćem prometu.

Kao što možemo vidjeti pandemija Covid-19 virusa i zdravstvene mjere donesene u borbi protiv navedenog virusa direktno i bez zadrške djeluju na zračni promet kako u Hrvatskoj, tako i u cijeloj Europi i svijetu. Oporavak zrakoplovne industrije će biti dugotrajan, naročito u pogledu long-haul letova. No, ono što nas može veseliti, barem kako je to iznio CEO Lufthansa grupe gospodin Carsten Spohr na sastanku organiziranom od strane Eurocontrola, su najave kako bi se zračni promet u Europi trebao značajnije aktivirati dolaskom ljetne sezone. Mi se toplo nadamo kako će se njegove riječi i ostvariti i kako ćemo uskoro moći nesmetano putovati barem unutar europskog kontinenta.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno