Četvrtak, 21 rujna, 2023

Kriza aviokompanija! Croatia Airlines je otkazala polovinu letova.

Kriza avioputovanja: ‘Pretpostavlja se da ćemo se na promet kao 2019. vratiti tek 2024.’

Kriza je donijela puno toga lošega, ali rijetko gdje kao u avionskom prometu. Putovanja, koja su prije bila potpuno normalna, sada se čine kao stvar prošlosti. U cijelom svijetu propadaju aviokompanije, gube se milijarde, prijete otkazi, promet je pao za 66%. I nema nikakvih naznaka kada će se situacija promijeniti. Ni u Hrvatskoj nije puno bolje – Croatia Airlines je otkazala polovinu letova.

Pad broja putnika

U ovo doba prošle godine, putnike su živcirale gužve na aerodromima. A danas im gužve nedostaju. Iako ništa ne izgleda kao prije i možemo vidjeti tek pokojeg putnika, kroz zračnu luku danas leti 38 letova.

To je otprilike dvije do tri tisuće putnika, daleko je to od prošle godine kada bi u jednom danu cirkuliralo do deset tisuća prosječno.

A najviše je onih koji poslovno putuju. Iz zračne luke poručuju da su krizu lakše prebrodili s reparacijskim i cargo letovima. Što se tiče putničkih, ovoga ljeta devet međunarodnih kompanija ipak nije letjelo za Hrvatsku.

”AIrtransat, Norweigain, Air Canada, Emirates nije više letio već s FLY DUBAI, ali evo sad za zimu redu letenja imamo najave. Nacionalni avio prijevoznik će imati 12 međunarodnih destinacija i 4 domaće, dok će međunarodne kompanije, njih 11 će ići na 12 destinacija”. Rekla je Lidia Capković Martinek, glasnogovornica Međunarodne zračne luke ”Franjo Tuđman”.

I nije ovo samo problem u Hrvatskoj, diljem svijeta su zračne luke poluprazne, putnika nema, pa nema ni toliko letova.

”Ovo je moram reći kriza bez presedana, nezabilježena u povijesti i to nisu velike riječi već je to tako. Neka istraživanja kažu da ćemo se na promet iz 2019. vratiti tek 2024. što mi nadamo da će biti prije”, izjavila je Capković Martinek.

Novčana pomoć

Na razini svijeta, promet se smanjio za više od 60 posto, broj putnika je prepolovljen, pa su brojne aviokompanije stigle pred zid. Onda su uskočile zemlje Europske unije i dale novčanu pomoć.

Podijeljeno je 35 milijardi eura. Najviše je primila Lufthansa, čak 9 milijardi eura. Slijedi Swiss AIrlines koji je dobio pomoć od milijardu i 500 milijuna. Novac je stigao i do niskobudžetnih kompanija. Easy jet 667, Ryanair 661 milijun i Wizz Air 331 milijun eura.

Kriza u Hrvata: Kako stoji hrvatska aviokompanija?

U prvih osam mjeseci bilježe pad od 67 posto, tri mjeseca su bili gotovo bez prihoda.

”Treba istaknuti da smo tijekom kolovoza imali 60 letova dnevno, tijekom rujna 50 letova dnevno, u odnosu na prošlu godinu od 100 letova dnevno. Ono na čemu se trenutno radi jest da se komunicira s Europskom komisijom da se nađe model za našu kompaniju i državu”,  Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa.

”Croatia želi taj novac, Čak se zna, priča se oko 90 milijuna eura, i to nije nerealno, ali mene brine što su svi već dobili novac od EU, a oni još nisu ni tražili”’, rekao je Alen Šćuric, zrakoplovni analitičar.Poručuje i da situacija nije tako crna, ali se treba djelovati što prije i okrenuti drugim načinima.

”Ostala je još ova zima, kada je moguće nešto napravit jer ona će biti tragična i katastrofalna. Treba preuzeti što više putnika jer će druge zračne luke ostat bez prometa i ostala je distribucija cjepiva i tu se treba pozicionirati. Frankfurt je već napravio hladnjaču i pripremio se za to”, izjavio je Šćuric.

Bit će to još jedna neuobičajena zima uz mjere – Europska putnička komisija traži da se čim prije uvede obveza brzih testova na koronu. I to za sve veće europske aerodrome i na taj način da se ukine obaveznu samoizolacija. Smatraju da bi se time broj putnika znatno poveća i samim time neke daleke destinacije više ne bi bile tako nedostižne.

Sourcertl.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno