Srijeda, 7 prosinca, 2022

Krešimir Dobrilović, vlasnik CARWIZ rent a car novi je predsjednik Zajednice franšiznog poslovanja HGK

Vlasnik i direktor tvrtke Carwiz rent a car Krešimir Dobrilović, koji je franšiznim modelom poslovanje svoje tvrtke, uz širenje na hrvatskom tržištu, proširio i internacionalno te tako plasirao hrvatsku franšizu u 20 zemalja izvan granica Hrvatske, novi je predsjednik Zajednice franšiznog poslovanja HGK.

“U Hrvatskoj se franšizno poslovanje razvija sporije nego u zemljama okruženja i češće se donose odluke o pokretanju klasičnoga poduzetničkog pothvata uz stvaranje kopija nekih uspješnih koncepata iako se radi o uhodanom poslovanju čiji brend je na tržištu prepoznat. Upravo zato će buduće aktivnosti Zajednice biti usredotočene na ciljana područja, i to ponajprije na edukaciju i promociju, razvijanje modela podrške za financiranje, networking, ali i implementaciju Etičkoga kodeksa za franšizno poslovanje”, poručio je Dobrilović.

Inače, u Hrvatskoj trenutno djeluje oko 200 franšiznih sustava iz različitih grana gospodarstva, a od toga je njih oko 25 posto hrvatskog porijekla i ukupno zapošljavaju oko 17.000 ljudi. S druge strane, prema podacima Europske asocijacije franšiza (European franchise assosiation) u Europi je prisutno više od 12.600 brendova, franšizni sektor zapošljava oko tri milijuna zaposlenika, a prema podacima Međunarodnog udruženja franšiza (International franchise assosiation) franšizni sektor na globalnoj razini generira više od 50 posto svjetske maloprodaje, piše privredni.hr.

Veliki potencijal za razvoj franšiza

“Dakle, kad se uspoređujemo s EU-om i svijetom, činjenica je da u Hrvatskoj postoji veliki potencijal za razvoj franšiza, a jedan od ciljeva na kojem ćemo intenzivno raditi jest i razvoj domaćih franšiza”, pojasnio je novoizabrani predsjednik istaknuvši i neke uspješne primjere hrvatskih franšiza poput Surf’n’Friesa i Muzeja iluzija, koji su uspješno iskoračili na brojna tržišta diljem svijeta.

U Komori ističu da će buduće aktivnosti Zajednice biti usmjerene na uspostavu odgovarajućih uvjeta za razvoj franšiznog modela poslovanja, ciljane edukacije za ključne dionike u lancu franšiznog poslovanja, pomoć članicama u rješavanju problema s kojima se susreću na tržištu, promociju franšiznog poslovanja radi povećanja broja franšiznih sustava u RH i njihova širenja na tržištu te na suradnju s nadležnim tijelima državne uprave, financijskim i potpornim institucijama s ciljem stvaranja poticajnih uvjeta za financiranje franšiza.

Zajednica franšiznog poslovanja HGK osnovana je krajem studenoga 2015. godine radi okupljanja gospodarstvenika koji se bave franšiznim poslovanjem te otkrivanja prepreka za razvoj ove grane gospodarstva u širem području poslovnog djelovanja, stvaranja mjera i aktivnosti za jednostavnije poslovanje, a sve radi bržeg razvoja franšiznog modela poslovanja u RH. Zajednicu čine članice iz različitih grana gospodarstva prema NKD-u (trgovina, proizvodnja, posredovanje u prometu nekretnina, rent a car, izdavaštvo, turizam, zabava i usluge, financije, edukacija, marketing, proizvodnja i sl.).

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno