Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Krenuo val najavljivanja festivalskih programa

Ljeto je na vratima, a parola “iduća dva tjedna su ključna” i dalje je, iako slavi godišnjicu, aktualna. Još je neizvjesno hoće li tijekom toplih mjeseci biti kakvih zabava i, ako ih bude, po kojim uvjetima i protokolima, no organizatori festivala u Hrvatskoj i regiji oprezno su optimistični. Prije malo više od dva tjedna britanski premijer Boris Johnson najavio je ukidanje svih protupandemijskih mjera već u lipnju, pa je krenuo val najavljivanja festivalskih programa. Od domaćeg vrha vlasti još nema ni glasa. O tome smo razgovarali s predstavnicima nekih najvažnijih regionalnih i hrvatskih festivalskih događanja.

– Na današnji dan tapkamo u mraku. Još nemamo službene uvjete po kojima bismo mogli raditi – kaže Ivan Bušljeta iz grupacije Papaya koja radi na popularnoj plaži Zrće.

Imaju, kaže, pet festivala na čekanju, među kojima su Sonus, Hideout i Fresh Island.

Radi se o festivalima koji bi se održavali u pet klubova, a primili bi oko tri do četiri tisuće ljudi. To su događaji s dugogodišnjom tradicijom i dobrim turistima, no mi im još ne možemo dati odgovore na nekoliko ključnih pitanja. Među njima je i ono hoće li nam biti dozvoljeno raditi cijelu noć. Važno je i, primjerice, koliko će prostora morati biti osigurano za svakog posjetitelja. Mi predlažemo dva četvorna metra po osobi, što bi svakako u konačnici bilo i više s obzirom na to da plaža Zrće ima sto tisuća četvornih metara – kaže Bušljeta, koji je otpočetka pandemije uključen u rad udruge Glas poduzetnika, koja se, među ostalim, bori za prava zaposlenih u event industriji.

Bušljeta nabraja da i ove godine planiraju pridržavanje mjera kao što su mjerenje temperature gostima, vođenje evidencije o posjetiteljima, maksimalno suzbijanje plesnog podija barskim stolicama i slično.

No, iznimno nam je teško išta planirati. Čujemo samo spekulacije da će nam se rad zabraniti, čime smo zgroženi! Troškovi su nam tu svaki dan, za produkciju, marketing i slično, a budućnost nam je nesigurna. Netko iz gospodarskog i financijskog sektora Vlade hitno nas mora pozvati na razgovor. Bez pomoći i uputa, svi ćemo otići u stečaj – direktan je Bušljeta, koji govori i da je praksa u drugim europskim zemljama potpuno drukčija: Britanija je, navodi, još prije dva tjedna objavila hodogram popuštanja mjera, a zemlje poput Nizozemske provode i eksperimente kojima žele utvrditi ponašanje virusa na glazbenim događanjima.

Kad se u obzir uzme i činjenica da cijepljenje ide jako sporo, vidi se da situacija nije bajna.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno