Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Krenuo projekt ”Palača života” u Splitu, vrijedan 9,2 milijuna kuna

„Realizaciju ove iznimno zahtjevne aktivnosti u okviru projekta Palača života – grad mijena, epidemiji unatoč, priveli smo kraju u skladu s prethodno najavljenim rokovima. Preostale su još neke finese, no objekt se sprema za tehnički pregled koji će se održati sutra.“ – kaže  Radojka Tomašević, pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Grada Splita. Riječ je o sveobuhvatnoj obnovi i valorizaciji Stare gradske vijećnice  u koju je uloženo je 9,2 milijuna kuna iz strateškog EU projekta Grada Splita „Palača života – grad mijena / Palace of life – City of changes“. Naime, u ožujku 2020. godine, paralelno s epidemijom Covida 19 te po završetku radova arheoloških istraživanja, započela je adaptacija i uređenje ove vrijedne gradske kulturne baštine.

Stara gradska vijećnica je objekt spomeničke važnosti, zaštićen u sklopu stare gradske jezgre koja se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a te pojedinačno zaštićeno dobro. Adaptacijom i uređenjem Vijećnice, Split dobiva suvremeni multifunkcionalni prostor za izložbe, predavanja, manje koncerte, primanja i drugu namjenu, a manji dio posvećen je stalnom postavu koji tematizira Vijećnicu kroz povijest. 

Brojni prolaznici posljednjih mjeseci pratili su obavljanje konzervatorsko-restauratorskih i fasaderskih radova na pročelju Vijećnice, kojoj je prethodila kompletna zamjena drvene krovne konstrukcije, zajedno sa svim slojevima krova te su izvedene i nove međukatne konstrukcije. Stolarija je promijenjena po uzoru na prethodnu te su paralelno s fasadom obavljeni radovi na obnovi i uređenju interijera. Stara gradska vijećnica bit će uskoro dostupna za posjetitelje, a po prvi puta sudjelovanje na događanjima i posjet izložbama omogućen je i osobama s invaliditetom. Pomoću demontažne rampe ulazit će na pomoćni ulaz sa sjeverne strane te novim ugrađenim liftom na prvu i drugu etažu. 

U prizemlju novoobnovljene Vijećnice smještena je recepcija sa suvenirnicom te izložbeni prostor od 50-tak kvadrata. Na prvi kat dolazi se polukružnim stubištem i dizalom do velikog izložbenog, multifunkcionalnog prostora sa spremištem i manjim stalnim postavom koji je ujedno i čitaonica. Posjetitelji će tu moći sjesti i čitati knjige s polica ali ne i iznositi ih obzirom da su zaštićene posebnom tehnologijom od otuđenja. Prema izvorima, u Vijećnici u 19. st. je bila izložena knjiga Roberta Adama o Dioklecijanovoj palači. Faksimil te iste knjige bit će izložen pod staklom, a na ekranu osjetljivom na dodir će se ista pregledavati i čitati. 

Uklanjanjem suvremenih intervencija u unutrašnjosti na vidjelo su izašli kameni ulomci od kojih se ističe gotički luk koji se proteže kroz dvije etaže te je dodatno istaknut u prostoru.  

Na drugoj etaži smjestio se veliki multifunkcionalni prostor s projektorom za održavanje predavanja ili postav izložbi, a u potkrovlju spremište, sustavi instalacija za ventilaciju i regulaciju mikroklimatskih uvjeta.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno