Srijeda, 4 listopada, 2023

Kreće borba za hotele Plat; Valamar, Rixos, JTH Holding…

Iz dubrovačkog turističkog sektora i dobro informiranih krugova doznaje se da je više investitora iskazalo interes za preuzimanje tvrtke KHA četiri koja u svom portfelju ima 92 posto dionica Hotela Plat. U tvrtki Prosperus Invest nisu htjeli potvrditi niti jedno ime kojim se špekulira u poslovnim krugovima, ali su rekli da su aktivnosti u tom smislu poodmakle te da je više zainteresiranih investitora.

Veliki interes iskazali su Rixos Hoteli

Uglavnom, od dubrovačkih turističkih radnika doznaje se da su zainteresirani Jaroslav Třešňák, generalni direktor JTH Holding, poznat kao glavni investitor u Hilton Costabella Beach Resort&Spa Resort u Rijeci, zatim J&T banka koja je u vlasništvu češke J&T Finance Group te domaća dubrovačka tvrtka Platanus. Nije poznato je li se u proces uključila Lukšić Grupa i Valamar Riviera, koje imaju značajne hotelske kapacitete na dubrovačkom području, no za Hotele Plat, navodno, veliki su interes iskazali Rixos Hoteli za koje se u dubrovačkim krugovima drži da su možda najveći favoriti. Rixos Hotels turska je tvrtka koja ima hotel Rixos Premium Dubrovnik u Hrvatskoj u koji je nedavno uloženo oko 150 milijuna kuna te hotele u Turskoj, Švicarskoj, Rusiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptu i Kazahstanu.

– Prosperus Invest može potvrditi da je završila inicijalna faza prikupljanja interesa koja je počela tijekom ljeta i trenutačno više zainteresiranih strateških investitora provodi dubinsko snimanje društva KHA četiri. Tijekom prosinca se očekuju konkretnije ponude od potencijalnih strateških ulagača – ističe Tomislav Tičić, član Uprave Prosperus Invest i predsjednik Uprave KHA četiri.

Dubrovački

Većinski vlasnik Hotela Plat

Tvrtka KHA četiri je sa 92 posto dionica većinski vlasnik Hotela Plat, a Fond za gospodarsku suradnju Prosperus FGS II većinski je vlasnik društva KHA četiri.

KHA četiri, podsjetimo, stekao je dionice Hotela Plat podmirivši dugove tog dioničkog društva u predstečajnoj nagodbi. Izvorno su partneri u KHA četiri bili Agrokor, fond Nexus FGS II i Karisma Resorts International. Nexus FGS II je preimenovan u Prosperus FGS II nakon što je Prosperus invest, 2018. godine, preuzeo upravljanje fondom.

Prosperus tražio novog partnera zbog situacije s Agrokorom

– Nakon što je projekt zbog događanja unutar Agrokora nakratko zastao, Prosperus je pokrenuo strukturirani proces pronalaska strateškog partnera kako bi se nastavio projekt. Nadamo se uspješnom ishodu za naše ulagatelje i sve sudionike u projektu, a osobito za lokalnu zajednicu, jer na lokaciji na kojoj posluju Hoteli Plat postoji mogućnost gradnje luksuznog resorta od 500-tinjak soba uz ukupnu investiciju od oko 100 milijuna eura, što bi u ovom trenutku bio najveći turistički projekt na Jadranu – ističe Tičić.

Podsjetimo, krajem veljače 2017. hotelski kompleks Plat Vlada RH proglasila je strateškim. Investicija u njegovu obnovu trebala je iznositi gotovo 430 milijuna kuna, a s preuzimanjem 618 milijuna kuna, kako bi taj kompleks koji sadrži dva hotela, depandanse, šest vila i dva paviljona postao hotelski resort kategoriziran sa četiri i pet zvjezdica. Tadašnji investitor planirao je dovršetak kompleksa do sredine 2019.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno